Business Internaţional

Băncile redeschid piaţa europeană a instrumentelor financiare bazate pe ipoteci

Băncile redeschid piaţa europeană a instrumentelor financiare bazate pe ipoteci

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2011, 00:00 451

Cele mai mari bănci europene au reînceput să utilizeze obligaţiunile garantate prin ipoteci pentru a atrage fonduri, însă analiştii avertizează că fereastra oportunităţii s-ar putea închide în cazul în care criza datoriilor din regiune se acutizează, potrivit The Wall Street Journal.

Obligaţiunile garantate (covered), prin care băncile emit datorii rating mare garantate cu ipoteci ale sectorului privat, sunt considerate printre cele mai sigure tipuri de obligaţiuni bancare.

Creditorul olandez ING Groep NV a spart gheaţa săptămâna trecută emiţând astfel de obligaţiuni scadente la 10 ani în valoare de 1,75 miliarde de euro. Aceasta a fost prima emisiune importantă de obligaţiuni lansată de o bancă europeană de la începutul lunii iulie.

Emiusiunea derulată de ING a fost prima din zece emisiuni cu o valoare totală de 12 miliarde de euro, dintre care patru au fost lansate marţi de Barclays, Erste Group, Caisse de Refinancement de l'Habitat din Franţa şi Swedbank Hypotek.

Recenta creştere înregistrată în ceea ce priveşte emisiunile de obligaţiuni nu protejează Europa de o nouă criză bancară. Băncile mai mici sau creditorii cu expunere ridicată faţă de ţările cu probleme financiare sunt în continuare vulnerabile în faţa unei posibile crize a finanţării.

Se menţin în continuare astfel presiunile asupra stra­tegilor europeni în sensul de a veni cu o soluţie convin­gătoare la criza datoriilor guvernamentale care, se tem investitorii, ar putea declanşa în curând o criză bancară profundă.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO