Business Internaţional

Banii ieftini ai BCE şi întărirea economiei americane au împins euro la minimul ultimelor 22 de luni faţă de dolar, iar analiştii spun că deprecierea va continua

Mario Draghi: Zona euro şi-a identificat într-un mod dureros defectele designului original şi a făcut paşi mari în sensul reparării lor. Există reguli mai dure pentru politici fiscale, supraveghere mai strictă a dezechilibrelor macroeconomice, un creditor de ultimă instanţă pentru guverne şi în curând va fi un sector bancar mai integrat. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.09.2014, 20:16 863

Derapajul economiei zonei euro, întărirea relansării economice din SUA şi politicile monetare divergente ale BCE şi Fed au dus ieri euro la minimul ultimilor aproape doi ani faţă de dolar, care este pe punctul de a marca cea mai lungă traiectorie ascendentă de la începutul anilor ’70.

Deprecierea euro este cerută cel mai puternic de Franţa, descrisă de unii observatori ca „noul om bolnav al Europei“, Parisul susţinând că acesta este un mod în care pot fi susţinute economiile mai slabe. Un euro mai slab face mai ieftine, deci mai atractive exporturile ţărilor care folosesc moneda unică europeană.

Traderii au împins ieri cursul euro la 1,2697 de dolari pentru un euro, minimul ultimelor 22 de luni, potrivit Thomson Reuters. Una dintre cauzele scăderii sunt cele 82,6 miliarde de euro împrumutate de băncile comerciale de la BCE prin prima opera­ţiune de refinanţare pe termen lung cu ţintă precisă lansată de banca centrală a zonei euro, notează Bloomberg. Aceste operaţiuni fac parte din arsenalul greu prin care BCE luptă cu deflaţia şi încearcă să stimuleze economia stagnantă a zonei euro. Suma trasă de bănci este totuşi mai mică decât cea ţintită de BCE, de 100-300 de miliarde de euro, în condiţiile în care aceasta taxează băncile care preferă să-şi „parcheze“ banii în siguranţă în depozitele instituţiei de la Frankfurt.

Însă traderii nu sunt descurajaţi. „BCE vrea să aibă un bilanţ de active şi pasive mare, apoi există o problemă cu aşteptările privind deflaţia şi de aceea credem că va face mai mult“, a spus Thomas Flury, analist la UBS Wealth Management.

Totodată, diferenţa dintre randamentele bonurilor americane de Trezorerie cu scadenţa la 10 ani şi cele ale bondurilor germane, referinţa pentru zona euro, a atins maximul ultimilor 15 ani, ceea ce a atras investitorii să cumpere dolari. Ei se aşteaptă ca Fed să înceapă să majoreze dobânzile mai devreme decât s-a anticipat.

Flury estimează că euro se va deprecia cu 6% anul viitor, la 1,2 dolari pe unitate. Moneda unică eropeană a scăzut cu 9% în raport cu maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 1,399 dolari pe unitate, atins în mai.

Estimări pentru euro

Analiştii de la Barclays apreciază că euro se va încadra pe un trend descendent multianual în condiţiile în care stimulentele economice vor veni exclusiv prin politici monetare. Ei estimează că euro se va deprecia la 1,17 dolari pe unitate în următoarele şase luni pe fondul creşterii aşteptărilor că BCE va fi nevoită să lanseze un program masiv de achiziţii de active de genul ajustării cantitative din SUA pentru a accelera inflaţia, scrie The Wall Street Journal.

Media estimărilor unui număr de 70 de economişti intervievaţi de Bloomberg plasează cursul euro de la sfârşitul anului la 1,29 dolari pe unitate, faţă de 1,32 de dolari pe unitate într-un sondaj de pe 15 august.

Preşedintele BCE Mario Draghi a aţâţat aşteptările că instituţia pe care o conduce va acţiona şi mai mult pentru revitalizarea economiei. El a declarat publicaţiei lituaniene Verslo Zinios că BCE, al cărei consiliu de guvernatori se va reuni săptămâna viitoare, este pregătită să folosească noi instrumente neconvenţionale sau să schimbe amploarea actualului program de achiziţii de active dacă acestea vor fi necesare pentru înlăturarea riscului persistenţei inflaţiei slabe.

„Draghi continuă să bată tobele ajustării cantitative, aşa că nu este o surpriză că euro se tranzacţionează mai jos“, a explicat Esther Reichelt, analist la Commerzbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO