Business Internaţional

Baraj de rachete lansat din Gaza împotriva Israelului

Baraj de rachete lansat din Gaza împotriva Israelului

Autor: Florin Jipa

07.10.2023, 09:03 46

Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat sâmbătă dimineaţă baraje de rachete asupra sudului şi centrului Israelului, declanşând sirenele în numeroase oraşe, anunţă Times of Israel.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite şi una a decedat, citează Monitorul Apărării.

Sirenele de avertizare „Red Alert” au fost activate în Tel Aviv, la aproximativ 70 de kilometri de Fâşia Gaza, precum şi în Sde Boker, Arad şi Dimona, în sud, de asemenea, la peste 70 de kilometri distanţă. Explozii au fost auzite de locuitorii din aceste zone.

Armata israeliană a cerut locuitorilor din sudul şi centrul Israelului să rămână în apropierea adăposturilor anti-bombe. „Publicul din sudul şi centrul ţării este îndemnat să rămână în apropierea zonelor protejate şi să urmeze instrucţiunile Comandamentului Frontului Intern", au declarat Forţele de Apărare Israeliene într-un anunţ sâmbătă dimineaţa.

Sunt rapoarte că luptători palestinieni au încercat să treacă graniţa şi sunt lupte între militanţi şi armata Israelului.

UPDATE:

Bărbaţi palestinieni înarmaţi s-au infiltrat în zone din sudul Israelului şi baraje de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâşia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mişcarea islamistă Hamas, anunţă Reuters.

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunţat începutul operaţiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.

"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra trecătorilor în oraşul Sderot, în sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe reţelele de socializare par să arate confruntări pe străzile oraşului.

"Un număr de terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâşia Gaza", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că locuitorilor din zona din jurul Fâşiei Gaza li s-a spus să rămână în casele lor.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că acesta se va întâlni cu oficiali de top din domeniul securităţii în următoarele ore.

Localnicii din Gaza au raportat ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropierea oraşului Khan Younis din sudul ţării şi au declarat că au văzut mişcări semnificative de luptători înarmaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO