Business Internaţional

Barroso: Marea Britanie e mai aproape de adoptarea euro

01.12.2008, 18:00 18

Marea Britanie este "mai aproape decat oricand" de momentul in care se va alatura zonei euro, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie BBC News.

Barroso a afirmat ca politicienii englezi iau in considerare aceasta masura pe fondul efectelor generate de criza globala a creditelor. Oficialii de pe Downing Street au afirmat insa ca pozitia lor in raport cu moneda unica europeana ramane neschimbata.
Fostul prim-ministru al Portugaliei a declarat: "Suntem in prezent mai aproape decat oricand. Nu vreau sa incalc confidentialitatea anumitor conversatii, insa unii politicieni englezi mi-au spus deja: 'Daca am fi avut moneda euro, am fi avut o pozitie mult mai favorabila'".
Barroso a mai precizat ca situatia curenta, a unei economii modeste si in declin, a accentuat importanta monedei unice europene si a Marii Britanii, insa a declarat ca niciun demers nu se va face in acest sens in viitorul apropiat.
"Stiu ca majoritatea englezilor sunt inca reticenti, insa este in derulare un proces de reconsiderare a acestei probleme, iar oamenii care conteaza cu adevarat in Marea Britanie se gandesc in prezent la acest lucru", a afirmat Barroso.
Valoarea lirei sterline, in comparatie cu alte valute, s-a prabusit pe fondul crizei creditelor, iar guvernul englez a fost nevoit sa cheltuiasca masiv in ultimele luni pentru a sprijini economia.
In timpul interviului, Jose Manuel Barroso a subliniat situatia curenta din Danemarca, stat membru al Uniunii Europene care a votat in defavoarea adoptarii euro in 2000, insa ia in considerare in prezent posibilitatea desfasurarii unui nou referendum pe tema adoptarii monedei unice europene.
In 1997, Gordon Brown a stabilit cinci teste economice pe care trebuia sa le analizeze inainte de a recomanda Marii Britanii sa adere la zona euro.
Testul cheie este reprezentat de capacitatea Marii Britanii de a se alinia standardelor economice ale tarilor din zona euro si de sustenabilitatea acestui proces pe termen lung. Al doilea test, strans legat de acesta, se refera la existenta unei flexibilitati suficiente care sa asigure adaptarea la modificarile economice.
Urmatoarele trei teste evalueaza impactul aderarii la zona euro din perspectiva locurilor de munca, a investitiilor straine si a industriei de servicii financiare.
Gordon Brown este perceput ca fiind mult mai putin entuziasmat de ideea adoptarii monedei unice europene decat precursorul sau in functia de prim-ministru, Tony Blair.
Sondajele de opinie au sugerat ca orice referendum pe tema alegerii euro in detrimentul lirei sterline s-ar solda cu un esec, in Marea Britanie moneda nefiind un subiect politic semnificativ de multi ani. Trezoreria, care a anuntat in 2003 ca patru dintre cele cinci teste nu au fost indeplinite, nu a facut comentarii asupra problemei reevaluarii testelor si aducerii lor in prezent.
Jose Manuel Barroso a confirmat ca "majoritatea" poporului englez continua sa se opuna ferm unei posibile aderari la zona euro.
Un purtator de cuvant de pe Downing Street a afirmat: "Nu avem niciun comentariu pe aceasta tema. Pozitia noastra cu privire la euro este aceeasi - nu s-a schimbat".
Barroso a mai declarat ca estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va lua masuri ferme la intalnirea de joi si va reduce dobanda de politica monetara.
Potrivit presedintelui Comisiei Europene, conditiile economice sunt propice unei reduceri a ratei dobanzii.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a afirmat ca banca ar putea reduce dobanda de referinta daca se va constata o reducere a presiunilor inflationiste.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO