Business Internaţional

Bătălia pentru minţile umane care creează inteligenţa artificială se înteţeşte în Europa

Bătălia pentru minţile umane care creează...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2024, 22:01 193

Un aflux de start-up-uri de inteli­genţă artificială (AI) încinge bătălia pentru talentul uman în Europa, lăsând companii precum Google DeepMind să aleagă între a plăti mai mult sau a pierde cele mai bune minţi din regiune, scrie Reuters.

Succesul fulger al ChatGPT, pro­dus de OpenAI, i-a încurajat pe in­vestitori, care au turnat bani în start-up-uri promiţătoare de AI dor­nici să descopere peste noapte urmă­torul succes. Luate de valul investiţii­lor, o mulţime de firme străine de in­te­ligenţă artificială - inclusiv Cohere din Canada şi Anthropic şi OpenAI, care îşi au sediul în SUA - şi-au des­chis birouri în Europa anul trecut, sporind presiunea asupra companii­lor tehnologice care încercau deja să atragă şi să reţină talentele în regiu­ne. Fondată în 2010 şi achiziţionată de Google în 2014, DeepMind, cu sediul în Londra, şi-a făcut un nume aplicând AI în orice, de la jocuri de societate la biologie structurală.

Acum, firma se confruntă cu o serie de rivali bine finanţaţi care îi împânzesc teritoriul, în timp ce un număr tot mai mare de angajaţi de­mi­sionează pentru a-şi lansa propriile întreprinderi.

Plecările recente îl includ pe co-fondatorul Mustafa Suleyman, care a lăsat DeepMind pentru a înfiinţa Inflection AI în California, alături de miliardarul de la LinkedIn Reid Hoffman, şi pe cercetătorul Arthur Mensch, acum CEO al Mistral AI. Ambele companii au primit evaluări de mai multe miliarde de dolari în scurtul timp în care au devenit active.

Într-un efort aparent de a des­curaja angajaţii să se alăture altor com­panii sau să-şi înfiinţeze propria lor companie, DeepMind a oferit unora dintre cercetătorii mai vechi acces la acţiuni cu tranzacţionarea restricţionată în valoare de milioane de dolari la începutul acestui an, potrivit unei surse familiare cu problema.

„Este cu siguranţă un spaţiu com­petitiv“, a declarat un purtător de cuvânt al DeepMind pentru Reuters, adăugând că compania „con­tinuă să se descurce bine în atra­gerea şi cultivarea talentelor“.

Potri­vit firmei de căutare de executivi Avery Fairbank, în ultimul an a e­xistat o „creştere exponen­ţială“ a sa­la­riilor pentru personalul de condu­ce­re de la companiile de inteligenţă artificială din Marea Britanie.

„Intrarea unor giganţi străini din domeniul inteligenţei artificiale pre­cum Anthropic şi Cohere pe piaţa londoneză va intensifica şi mai mult concurenţa pentru talent“, a declarat Charlie Fairbank, directorul general al companiei.

Directorii cu salarii de bază de aproximativ 350.000 de lire pe an şi-au văzut pachetele salariale crescând cu 50.000 - 100.000 de lire, a spus el.

Cohere, care proiectează chatboţi interni şi alte instrumente pentru clienţii săi, l-a angajat pe Phil Blunsom, cercetător principal la DeepMind timp de şapte ani, în 2022. Sebastian Ruder s-a alăturat Cohere plecând pentru o nouă aventură de la DeepMind în ianuarie.

„Este ceva rar să găseşti o companie care să construiască o afacere masivă de la zero, cu multe dintre minţile cele mai sclipitoare din industrie“, a spus el. „Când apare o astfel de şansă, profiţi“. Ekaterina Almasque, partener general la firma de capital de risc OpenOcean, a declarat că DeepMind nu mai este „liderul suprem din domeniu“.

„Toate aceste companii concurează pentru acelaşi bazin de talente şi, având în vedere deficitul de competenţe AI, devine din ce în ce mai mult un iaz în loc de ocean“. Suleyman a început recent să recruteze personal tehnic din Londra pentru Inflection AI, în timp ce Mistral a devenit rapid unul dintre cele mai fierbinţi startup-uri de pe continent, strângând 415 milioane dolari în finanţare de risc în decembrie.

OpenAI şi-a deschis primul birou internaţional la Londra anul trecut, urmat rapid de un al doilea la Dublin - „doar primii paşi“, a declarat vicepreşedintele Diane Yoon. Extinderea în alte ţări va continua. Cohere şi-a deschis birou în Marea Britanie anul trecut, iar CEO-ul Aidan Gomez spune că acum îşi împarte timpul între oraşul natal, Toronto, şi Londra, unde firma intenţionează să-şi dubleze numărul de angajaţi la 50.

„Ne ducem acolo unde este talentul şi sunt multe în Londra şi în toată Europa“, a spus Gomez. Războiul talentelor înseamnă că angajaţii sunt din ce în ce mai bine plasaţi pentru a-şi impune pretenţiile potenţialilor lor angajatori. ElevenLabs, cu sediul la Londra, oferă angajaţilor noi acţiuni, salarii generoase şi muncă în totalitate la distanţă, deşi majoritatea joburilor promovate prevăd că angajaţii ar trebui să locuiască în Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO