Business Internaţional

BBC Worldwide scoate la vanzare cinci divizii

27.01.2005, 00:00 23



BBC Worldwide, divizia comerciala a broadcasterului din domeniul serviciilor publice, urmeaza sa aprobe un plan radical de restructurare ce presupune vanzarea a cel putin cinci filiale si o reducere cu 10% a costurilor generale, potrivit Financial Times.



Consiliul de conducere al Worldwide, alcatuit din 10 membri, urmeaza sa aprobe planul luna viitoare, plan ce va implica eliminarea catorva sute de locuri de munca si vanzarea unor operatiuni periferice, cum ar fi cea a cartilor audio si a publicatiilor cu caracter educational.



John Smith, director de operatiuni in cadrul BBC si director executiv al Worldwide, a anticipat ca suma obtinuta in urma programului ar putea atinge 350 milioane de lire sterline (503,4 milioane de euro), cu aproximativ 143 milioane de euro peste tintele initiale. Anul trecut, divizia a generat lichiditati in valoare de 141 milioane de lire sterline (202,8 milioane de euro) pentru BBC.



In momentul in care BBC a lansat un program de restructurare strategica anul trecut, Worldwide, ce include canale precum BBC Prime si BBC America, cat si al treilea mare editor de reviste al Marii Britanii, a atras interesul catorva dintre cele mai mari grupuri de media din lume.



Companii printre care Time Warner si Walt Disney au analizat posibilitatea lansarii unor oferte pentru anumite parti sau intreaga divizie ce a generat profituri operationale de 37 milioane de lire sterline (53,2 milioane de euro) in raport cu vanzari in valoare de 657 milioane de lire sterline (944,9 milioane de euro) in anul incheiat pe 31 martie 2004.



Potentialii ofertanti si-au exprimat nemultumirea atunci cand corporatia a renuntat la un proces direct de vanzare. In schimb, aceasta s-a angajat sa restructureze divizia si sa vanda mici active din aceasta.



Smith a aratat ca obiectivele acestui proces de restructurare privesc o rentabilitate sporita a diviziei.



Programul va reprezenta cea mai ampla restructurare a diviziei BBC de la plecarea anul trecut a lui Rupert Gavin, fostul director executiv al Worldwide. Gavin a parasit compania pentru a pune bazele Kigdom Media ce sperase sa achizitioneze divizia in intregime. Acesta se opunea splitarii diviziei.



Si alti fosti directori ai BBC si-au exprimat opozitia fata de vanzarea diviziei pe parti. Problema esentiala o reprezinta volumul investitiilor de care este nevoie pentru a impulsiona vanzarile pe viitor".



Conform planului respectiv, numarul angajatilor Worldwide este asteptat sa scada de la 2.200 la 1.700.



Au fost propuse spre vanzare divizii mai mici incluzand divizia de carti, carti audio, publicatii educationale si Audiocall, divizia de telefonie interactiva. Alte 1.000 de locuri de munca vor fi eliminate in urma vanzarii BBC Broadcast.



Smith crede ca in urma restructurarii, BBC Worldwide isi poate dubla profitul operational de la 37 la 74 milioane de lire sterline (106,4 milioane de euro) pana in martie 2006. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO