Business Internaţional

BCE tine dobanda la 4% si urmareste in continuare criza din SUA

09.11.2007, 18:15 10

Banca Centrala Europeana a mentinut in sedinta de joi rata de referinta a dobanzii la 4%, incercand sa tempereze efectele incetinirii cresterii economice in dauna riscurilor inflationiste. De asemenea, Banca Angliei a recurs la aceeasi solutie, mentinand dobanda de politica monetara la nivelul de 5,75%, cel mai inalt din ultimii sase ani, scrie presa internationala.
Inainte de decizia de ieri majoritatea analistilor estimau ca BCE va mentine nivelul actual al ratei dobanzii. Totusi existau semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, va incerca sa mentina echilibrul fragil dintre cresterea inflatiei si efectele aprecierii euro.
Strategii BCE au avut un spatiu de manevra extrem de ingust, din moment ce pe de-o parte inflatia a atins cel mai inalt nivel din ultimii ani, iar pe de alta parte aprecierea euro fata de dolar a ajuns intr-un stadiu in care, prin afectarea semnificativa a exporturilor, pune in pericol creseterea economica a statelor europene. "Linia pe care oficialii BCE sunt nevoiti sa se deplaseze este extrem de ingusta", a declarat Davide Stroppa, economist la banca italiana UniCredit.
Euro a inregistrat, in cursul zilei de joi, o scadere usoara in raport cu moneda americana, fiind cotat la 1,465 dolari, dar nivelul sau este inca suficient de ridicat pentru a genera temeri. Aprecierea monedei unice are un efect dublu, reducand pretul importurilor denominate in dolari, precum petrolul, si in acelasi timp afectand semnificativ exporturile statelor din zona euro.
Totusi, pe fondul speculatiilor privind intentia BCE de a opera o majorare a ratei dobanzii in lunile urmatoare, euro s-a apreciat in fata unui cos de 13 monede nationale. Mai mult, estimarile conform carora si Banca Angliei va adopta aceeasi strategie ca BCE pastrand nivelul ratei de referinta au impulsionat aprecierea lirei sterline fata de dolar pana aproape de nivelul record inregistrat in ultimul sfert de secol. Aceasta actiune vine pe fondul speculatiilor conform carora banca centrala americana va continua reducerea costurilor de creditare.
Deprecierea dolarului, cresterea pretului petrolului si criza financiara au erodat increderea investitorilor, provocand o cadere accentuata a actiunilor cotate pe bursele americane. Scaderea indicelui Dow Jones cu 360,92 puncte, sau 2,6%, pana la 13.300,02 puncte, a tras ieri in jos si bursele asiatice. Indicii burselor europene au variat usor, investitorii asteptand decizia BCE.
Declinul burselor a fost condus de deprecierea actiunilor institutiilor financiare, venita pe fondul anuntului Morgan Stanley privind inrautatirea conditiilor de pe piata internationala de creditare.
Pretul actiunilor Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a coborat ieri dimineata cu 1,4%, pana la 83,41 euro, in timp ce actiunile UBS, unul dintre cele mai mari grupuri financiare elvetiene, au cunoscut o depreciere de 2,4%, pana la 52,8 franci elvetieni (31,7 euro). Pretul actiunilor HSBS, cea mai mare banca europeana, a cunoscut o depreciere de 1,3%, ajungand la 863,5 penny (12,3 euro).
De asemenea, deprecieri semnificative au cunoscut si actiunile companiilor din sectorul minier, unde BHP, cea mai mare companie mondiala de profil, a pierdut 2,7% pana la 1.708 penny (24,4 euro) pe actiune. Actiunile Anglo American, cea de-a doua mare companie miniera din lume, au coborat cu 2,3%, ajungand la 3.097 penny (44,3 euro).
Problemele din Europa si Statele Unite s-au extins si pe piata bursiera japoneza unde indicele Topix s-a depreciat cu 39,75 puncte sau 2,6%, pana la 1.516,94 puncte, aceasta fiind cea mai slaba performanta inregistrata de indicele nipon in ultimele trei luni.
Pretul actiunilor producatorului de automobile Toyota a coborat cu 4,2% sau 270 yeni (1,62 euro), pana la 15.771,57 yeni (94,96 euro), in timp ce Sony, cel de-al doilea mare producator mondial de echipamente electronice, a pierdut 2,4%, pana la 5.390 yeni (32,45 euro) pe actiune.


Morgan Stanley si AIG intra in "valtoarea" pierderilor subprime

In loc sa slabeasca in intensitate, criza sectorului creditelor ipotecare subprime se adanceste, inca doua importante firme financiare raportand pierderi legate de expunerea fata de acest sector, scrie The Wall Street Journal.
Astfel, banca americana de investitii Morgan Stanley a raportat pierderi substantiale pe primele doua luni ale trimestrului patru, aratand in acelasi timp ca perspectivele legate de evolutia pietelor de credit sunt mai sumbre decat in septembrie, scrie Bloomberg.
Grupul a anuntat ca a suferit pierderi de 3,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) in septembrie si octombrie, dupa ce preturile titlurilor legate de creditele ipotecare subprime au scazut mai mult decat anticipasera traderii firmei.
Aceasta scadere va reduce castigurile pe trimestrul al patrulea cu 2,5 miliarde de dolari, desi cifra se poate modifica pana la sfarsitul lunii noiembrie, a anuntat banca.
Directorul financiar al bancii, Colm Kelleher, a declarat ca se asteapta in acest moment ca pietele de credit sa se redreseze in trei, pana la patru trimestre, in loc de unu-doua trimestre cum anticipase in septembrie.
Temerile privitoare la potentiale alte operatiuni de reducere a valorii contabile a unor active (writedown) realizate de Morgan Stanley au impins valoarea actiunilor firmei in jos in aceasta saptamana, declinul ridicandu-se la 24% in acest moment.
Operatiunile de writedown ar putea anula profitul pe trimestrul patru.
Cei responsabili de aceste pierderi nu mai lucreaza in cadrul firmei, a anuntat purtatoarea de cuvant a companiei, Jeanmarie McFadden.
Banca a anuntat ca si-a redus expunerea fata de sectorul subprime la 6 miliarde de dolari (4 mld. euro) pana in 31 octombrie, fata de 10,4 miliarde de dolari (7 mld. euro) pe 31 august.
Cu exceptia pierderilor care-i vor afecta divizia de instrumente cu venit fix, Morgan Stanley a anuntat ca "se asteapta sa raporteze rezultate solide in cadrul fiecareia dintre celelalte divizii".
La randul sau, American International Group (AIG) a anuntat o scadere de 27% a profitului net si o operatiune de reducere a valorii contabile a unor active in suma de 2,68 mld. dolari pe trimestrul al treilea.
AIG a inregistrat un profit net de 3,09 miliarde de dolari (2,1 mld. euro) pe trimestrul trei, comparativ cu 4,22 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul a fost afectat de o scadere cu 229 de milioane de dolari a valorii protectiei asigurate de firma pentru titluri bazate cel putin partial pe credite subprime.
In plus, AIG a raportat o scadere cu 2,45 miliarde de dolari a valorii investitiilor in active bazate cel putin partial pe credite ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO