Business Internaţional

Beijingul tocmai a semnat un cec de 100 de miliarde de dolari pentru armata chineză anul acesta, "în scop de apărare"

Buget record de 100 mld. dolari pentru armata Chinei în 2012, cât Rusia şi Marea Britanie la un loc
04.03.2012, 16:44 1630

China va cheltui anul acesta puţin peste 100 de miliarde de dolari pentru armată, al doilea mare buget de apărare din lume, după SUA, însă extinderea forţei militare este doar "în scopuri paşnice", susţin oficiali de la Beijing, citaţi de BBC.


Bugetul de apărare al Chinei, cu 11,2% mai mare anul acesta decât în 2011, se situează totuşi mult în sub ce cheltuieşte SUA pe proiecte militare, respectiv 740 de miliarde de dolari anual.


Autorităţile de la Beijing au majorat în fiecare an din ultimele două decenii bugetul armatei, într-o tendinţă văzută de cei mai mulţi analişti îngrijorătoare pentru stabilitatea din regiune. China are dispute teritoriale cu Vietnam, Filipine şi Japonia, şi a poziţionat sute de rachete în apropierea Taiwanului, o ţară pe care o consideră parte a teritoriului chinez.


Bugetul armatei chineze, care a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 100 de miliarde, se va concentra anul acesta pe dezvoltarea unui model de avion supersonic invizibil pentru radar, construirea unui portavion şi dezvoltarea unor rachete capabile să doboare sateliţi din orbita tersetră.


Un parlamentar chinez a declarat după anunţarea bugetului că noile cifre sunt menite să "păstreze China pe calea paşnică, politica de înarmare fiind pur defensivă".


"China are 1,3 miliarde de cetăţeni şi un teritoriu vast, cheltuielile noastre cu apărarea pe cap de locuitor sunt mici comparativ cu alte state", a spus Li Zhaoxing, membru în legislativul chinez.

Citiţi şi

Găsiţi soldatul din imaginile următoare. Armata SUA testeaza cateva super-uniforme de camuflaj. Galerie FOTO

China pregăteşte o rachetă care să scoată din joc mândria marinei SUA, portavioanele nucleare

Statele Unite ale Americii au promis anul trecut că îşi vor intensifica prezenţa militară în Pacific, un anunţ văzut de analişti ca o măsură de contrabalansare a dominaţiei chineze în regiune.

Topul celor mai mari bugete militare din lume:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO