Business Internaţional

Breton pune paie pe foc in scandalul EADS

12.10.2007, 15:48 27

Thierry Breton, fostul ministru de finante al Frantei, a declarat ca a fost informat, in cadrul unei intrevederi din noiembrie 2005 cu doi dintre principalii actionari ai EADS, de intentiile acestora de a-si reduce participatiile la cu patru luni inainte ca acest lucru sa fie facut public, scrie International Herald Tribune.
Momentul la care a avut loc intrevederea cu cei doi actionari, Lagardere, trustul de media francez si Daimler, producatorul german de automobile, este extrem de important intrucat o parte dintre directorii EADS (European Aeronautic Defense & Space) si-au exercitat optiunile pe actiuni in decurusul acelei perioade. Astfel se pune intrebarea daca tranzactiile s-au desfasurat luandu-se la cunostinta intentiile celor de la Lagardere si Daimler.
Breton isi aduce aminte ca a fost extrem de rezervat in momentul in care Manfred Bischoff de la Daimler si Arnaud Lagardere - care la acea vreme erau copresedinti ai EADS - si-au exprimat intentiile de a-si reduce participatiile in cadrul EADS cu 7,5% fiecare. Ministrul s-a aratat ingrijorat de proiect, mai ales ca EADS, ca o companie strategica, avea nevoie de un actionariat stabil.
Conform regulamentelor interne ale EADS, directorii companiei isi pot exercita optiunile pe actiuni doar trei saptamani pe trimestru, pentru a exista certitudinea ca membrii executivi nu detin nicio informatie privilegiata care sa favorizeze tranzactiile bursiere, iar aceasta decizie este supusa aprobarii de catre consiliul director al EADS.
O asemenea perioada a fost cuprinsa intre 9 si 29 noiembrie 2005, la acea vreme avand loc si intrevederea intre cei doi actionari si ministrul francez. In timpul acelei perioade un numar important dintre membrii executivi de top ai EADS si-au exercitat optiunile pe actiuni, printre acestia numarandu-se si Noel Forgeard, directorul executiv, care in urma tranzactiilor bursiere a inregistrat un profit de 603.000 de euro (850.000 de dolari), omologul sau german Thomas Enders, care a avut un profit de 711.750 de euro, Ralph Crosby, directorul executiv al EADS North America a castigat aproximativ 1,35 de milioane de euro si Jean-Paul Gut, director de productie, care a inregistrat un profit de 667.500 de euro.
In scrisoarea destinata angajatilor Airbus, Enders, care acum este directorul executiv al companiei, scria ca "ca nu exista niciun motiv ca vanzarea de actiuni din noiembrie 2005 sa fie considerata nepotrivita".
Guy Hicks, purtatorul de cuvant al EADS North America, a spus ca este "neadecvat" sa comenteze asupra actiunilor lui Crosby atata timp cat ancheta oficialilor francezi se afla inca in desfasurare.
Pana in prezent, ancheta s-a concentrat asupra faptului ca oficialii EADS erau sau nu in cunostinta de cauza de problemele pe care Airbus le avea de intampinat in productia modelului A380 cand acestia si-au exercitat optiunile pe actiuni in noiembrie 2005 si martie 2006. Cu toate acestea, declaratia lui Breton adauga posibilitatea ca actionarii EADS sa fii anticipat declinul brusc al actiunilor odata cu anuntul retragerii grupurilor Legardere si Daimler, chiar daca companiile nu-si facusera publice intentiile de a-si reduce participatiile decat abia in aprilie 2006. Actiunile EADS au scazut in doua luni de la 35 euro/ actiune la 25 euro/actiune, valoare inregistrata in iunie 2006.
Breton a declarat ca abia pe 12 iunie 2006 a fost facut anuntul ca, din cauza montajului dificil al instalatiilor electrice din cabina avionului, livrarea noului model Airbus A380 va intarzia cu sase luni, ceea ce a facut ca valoarea actiunilor EADS sa scada cu peste 26%.
Analistii sunt de parere ca executivii erau la curent cu astfel de speculatii inca din 2005, de cand Daimler si Lagardere au lasat sa se inteleaga ca ar putea renunta la o parte din actiunile EADS, si astfel e posibil ca acestia sa fii vandut actiunile inainte ca anuntul sa fie facut public.
"Faptul ca au vandut inaintea celor de la Daimler si Lagardere a fost legal atata timp cat toata lumea a aflat de vanzare in acelasi timp", a declarat Nick Cunningham, analist al Evolution Securities din Londra.
Intre timp, senatorii l-au anchetat pe Breton privind rolul bancii de stat Caisse des Depots et des Consignations (CDC) in aceasta afacere. In 2006 banca a cumparat obligatiuni in valoare de 600 de milioane de euro de la Lagardere, care in 2007 au fost convertite in actiuni EADS. Tranzactia, care a garantat CDC un pachet de 2,5% in cadrul EADS, s-a dovedit a fi o afacere proasta a bancii, care la momentul respectiv a cumparat actiuni la un pret de 32,60 euro/actiune, iar acum acestea sunt tranzactionate la doar 22 de euro/actiune. In mai 2007 CDC a inregistrat o pierdere de aproape 126 de milioane de euro in urma acestei tranzactii.
Breton a negat orice acuzatie ca ar fi fortat CDC sa cumpere actiunile de la Lagardere. De fapt, el a declarat chiar ca "a fost extrem de dezamagit de aceasta tranzactie" deoarece a pus intr-o lumina proasta guvernul francez, acordand Parisului o participatie indirecta mai mare de 15%, limita stipulata in reglementarile EADS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO