Business Internaţional

Britanicii vor ridicarea pragului de impozitare a averilor

04.10.2007, 16:28 20

Partidul conservator din Marea Britanie si-a manifestat dorinta de a ridica pragul de impozitarea a mostenirilor de la 300.000 de lire sterline la un milion, scrie BBC News.
De asemenea, taxa de timbru pentru achizitia de locuinte, perceputa in acest moment pentru sumele ce depasesc nivelul de 250.000 de lire sterline, sa fie eliminata, dupa cum a precizat Goeorge Osborne, consilier in cadrul Partidului Conservator.
Osborne a declarat ca fondurile de aproape 3,1 miliarde de lire sterline necesare acoperirii "golului" de venituri in urma acestei masuri ar urma sa fie obsinute dintr-o noua taxa. El a propus impozitarea cu suma fixa de 25.000 de lire sterline pe an a persoanelor care nu au un "domiciliu fiscal" si peste granita, desi obtine bani din afacerile derulate in alte state.
Dupa estimarea lui in Marea Britanie traiesc circa 150.000-200.000 de persoane care nu platesc nicio taxa pentru banii pe care ii fac in strainatate. Si asupra premierului britanic Gordon Brown s-au facut presiuni, din partea propriului partid, pentru introducerea unui nou sistem de impozitare pentru aceasta categorie a populatiei.
Osborne a explicat ca de majorarea pragului de impozitare a mostenirilor ar beneficia aproximativ noua milioane de familii mostenitoare care au "singura vina de a se gandi la ce lasa in urma dupa ce mor". "Partidul nostru vrea sa-i ajute pe cei care in loc sa-si cheltuiasca economiile pe ei, se gandesc la familiilor lor", a mai adaugat el. In acelasi timp Osborne a anuntat ca nu va incepe o vanatoare pentru veniturile din conturile bancare ale celor care nu domiciliaza in Marea Britanie, introducand in schimb o taxa anuala fixa de 25.000 de lire, care sa fie aplicata indiferent de veniturile obtinute peste granita.
Cancelarul Alistair Darling este insa de alta parere. El a spus ca nu crede ca suma de 25.000 de lire va fi suficienta pentru strangerea celor 3,5 miliarde de lire necesara majorarii pragului de impozitare a averii si ca Osborne a supraestimat numarul celor care nu domiciliaza in Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO