Business Internaţional

Cel mai bogat om al Americii se transformă în Che Guevara. Vrea impozite mai mari pentru cei bogaţi

Buffett: "Eu şi prietenii mei am fost menajaţi destul de un Congres prietenos cu miliardarii". Bogaţii ar trebui să sacrifice mai mult pentru revenirea economiei

Autor: Adrian Voicu

15.08.2011, 10:08 968

Miliardarul american Warren Buffett a cerut Congresului american să mărească taxele pe bogăţie pentru a ajuta la reducerea deficitului bugetar, el menţionând că o asemenea măsură nu va afecta investiţiile şi nici piaţa muncii, informează Bloomberg.

"Eu şi cu prietenii mei am fost menajaţi destul de un Congres prietenos cu miliardarii", a spus preşedintele şi CEO fondului de investiţii Berkshire Hathaway într-un articol publicat în New York Times. "Este timpul ca guvernul nostru să devină serios în privinţa împărţirii responsabilităţii".

Investitorul în vârstă de 80 de ani a declarat că anul trecut taxele plătite de el şi în numele lui s-au ridicat la 6,93 milioane dolari.

"Par a fi mulţi bani. Dar ceea ce am plătit reprezintă doar 17,4% din venitul meu taxabil - iar asta reprezintă un procentaj mai mic decât alţi 20 de oameni care lucrează la noi în birou. Taxele plătite de ei variază de la 33% la 41%, media fiind de 36%.

Miliardarul spune că celor care au un venit de peste 1 milion de dolari - 236.883 gospodării în 2009 - le-ar mări taxele imediat pe venitul obţinut peste limita de un milion de dolari, inclusiv pentru dividende. De asemenea, pentru cei 8.274 de contribuabili care au realizat mai mult de 10 milioane de dolari, le-ar mări taxele în continuare.

Acesta observă că cu cât americanul este mai bogat, cu atât plăteşte mai puţin. Astfel, dacă în 1992 cei mai bogaţi 400 de americani aveau venituri taxabine de 16,9 miliarde dolari şi plăteau taxe reprezentând 29,2% din acele sume, în 2008, veniturile taxabile au urcat la 90,9 miliarde dolari, în timp ce rata plătită a scăzut la 21,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO