Business Internaţional

Buffett le da o mana de ajutor asiguratorilor de obligatiuni

14.02.2008, 20:29 25

Miliardarul american Warren Buffett s-a aratat dispus sa scape Wall Street-ul de ultima criza aparuta pe piata financiara americana: turbulentele din segmentul asiguratorilor de obligatiuni, scrie International Herald Tribune.
El a facut o oferta celor mai mari trei asiguratori americani de obligatiuni - MBIA, Ambac Financial Group si Financial Guaranty Insurance - pentru reasigurarea unor titluri municipale, in valoare de 800 de miliarde de dolari, dar una dintre companii a refuzat propunerea.
Dar, investitorul a aratat clar ca ajutorul oferit nu va reprezenta un act de caritate, costurile pe care asiguratorii le vor suporta ulterior fiind semnificative. Tocmai de aceea, investitorii - afectati de criza financiara - s-au aratat sceptici in ceea ce priveste functionarea acestui plan.
Incercand sa obtina un avantaj de pe urma turbulentelor din segmentul financiar, Buffett s-a aratat dispus sa preia o parte din presiunile financiare exercitate asupra a trei mari companii de asigurari, al caror declin ameninta stabilitatea intregului sistem financiar. Companiile au garantat atat dobanzile, cat si platile principale de sute de miliarde de dolari pentru obligatiunile emise de statul american si de administratiile locale, dar si investitiile in instrumente financiare complexe bazate pe ipoteci.
Acum, investitorii se tem ca adancirea declinului asiguratorilor de obligatiuni ar putea declansa o reactie in serie in intregul sistem financiar. Miscarea lui Buffett presupune reasigurarea politelor incheiate de cei trei asiguratori, actiunea desfasurandu-se prin intermediul vehiculului de investitii Berkshire Hataway. Suma alocata este de 5 mld. dolari (3,4 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO