Business Internaţional

Bursa chineza arata ca cea din SUA inainte de Marea Recesiune

19.10.2007, 14:14 19

China se afla in plina ascensiune bursiera, insa climatul devine din ce in ce mai instabil, scrie The Wall Street Journal.
Bursele chineze si-au marit valoarea aproape de sase ori in ultimii doi ani, bursa din Shanghai inregistrand un nivel record in timpul sedintei bursiere din 15 octombrie, cand indicele bursier Composite a depasit pragul de 6.000 de puncte.
Cu toate acestea raman inca numeroase necunoscute. Este vorba de o crestere de moment sau nu? Si daca nu este, unde va ajunge indicele bursier asiatic sau, in varianta pesimista, ce va insemna scaderea acestuia pentru intreaga regiune si nu numai?
La multe dintre aceste intrebari inca nu exista raspunsuri, insa exista dovezi clare ca, chiar si in eventualitatea ca indicele bursier sa inregistreze un declin, frenezia investitiilor straine in China va continua o perioada destul de lunga dupa aceea. Avantul bursier ajuta la crearea in China a unui sistem financiar modern, bazat pe principiile pietei capitaliste.
Milioane de chinezi au investit sume importante pe burse. Ca rezultat, China a ajuns sa aiba o bursa la fel de puternica ca economia, la momentul actual China fiind cea de-a treia mare economie din lume. Acest lucru este de-a dreptul uluitor, daca tinem cont ca, in urma cu trei ani, sistemul bursier chinez era considerat ca fiind fara scapare.
Valoarea actiunilor listate la bursele din Shanghai si Shenzhen este de peste 3.700 de miliarde de dolari (2.600 mld. euro), adica echivalentul Produsului Intern Brut al Chinei, ceea ce reprezinta un record greu de doborat chiar si pentru Statele Unite. Anul acesta, bursele chineze au avut cel mai mare volum de actiuni tranzactionate din lume si sunt pe punctul de a strange cele mai mari venituri obtinute in urma tranzactiilor bursiere.
Valul de investitii straine aduce cu sine beneficii, la care in trecut chinezii doar visau. Pentru prima data in ultimii 30 de ani, banii din investitiile publice, in locul celor intreprinse de Partidul Comunist, alimenteaza cresterea sectorului privat. De asemenea, cresterea investitiilor va conduce la crearea unor companii chineze care sa-si aiba locul printre cele mai prestigioase companii din lume, impreuna cu consolidarea serviciilor financiare.
Cu toate acestea, China are de infruntat cea mai veche provocare: cum sa beneficieze de cresterea investitiilor pe bursa astfel incat sa evite o cadere, care ar putea duce la stagnarea cresterii economice.
Si sunt din ce in ce mai multe semnale de alarma ca piata bursiera se indreapta spre un colaps. Indicele bursier composit al bursei din Shanghai a trecut de 6.000 de puncte. Acum un an, se afla sub nivelul de 2.000 de puncte si aproape ca s-a dublat anul acesta.
"Cresterea bursiera este ca un balon, insa nimeni nu stie cand acesta se va sparge sau daca se va sparge", a declarat Stephen Go, unul dintre investitorii chinezi din Shanghai.
Afluxul de investitori ridica serioase semne de intrebare asupra evolutiilor bursiere din China, acesta amintind de cresterile bursiere din Statele Unite, Japonia sau Taiwan. Daca odata cu incetinirea cresterii bursiere sau, in cel mai rau caz, cu scaderea bursei, vor inceta si investitiile straine din China, ce impact ar avea aceasta asupra economiei chineze? Bursele de valori din China sunt dominate de peste 50 de milioane de investitori individuali, care tranzactioneaza mai mult de 70% din totalul actiunilor. Situatia este inversa celei de pe bursele europene, unde marii jucatori institutionali dau tonul.
Se pune problema daca odata cu incetinirea cresterii bursiere - pentru ca odata si-odata acest lucru se va intampla - economia chineza va putea suferi socul provocat de acest lucru. "Crizele merg pas la pas cu dezvoltarea financiara", a declarat Richard Sylla, profesor de istorie a economiei din cadrul Stearn School of Business din New York.
Aflandu-se in fata unei probleme evidente, chiar si presedintele chinez Hu Jintao a facut un apel la moderatie, insa fara prea multe rezultate, principalele motoare ale cresterii economice, cel bursier si cel imobiliar, continuand sa creasca extrem de mult. Majoritatea investitorilor chinezi sunt insa de parere ca guvernul nu va face mare lucru pentru incetinirea ritmului de crestere al bursei, ci vor dori sa mentina acest trend cel putin pana la anul, odata cu inceperea Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Istoria bursiera a aratat ca astfel de cresteri pot fi periculoase. Dupa criza bursiera din 1929 din Statele Unite, economia americana a avut de infruntat Marea Recesiune. China arata acum la fel ca Statele Unite din 1929, este de parere Marc Faber, investitor din Thailanda. La fel cum investitorii chinezi sunt increzatori in cresterea economica, la fel de increzatori erau si cei americani in inovatiile tehnologice, precum radioul, sau cresterea consumului de bunuri.
Marea Recesiune a fost cea mai drastica regresie economica pe care Statele Unite au cunoscut-o, indicele bursier Dow Jones Industrial Average reusind sa-si revina pe deplin abia la jumatatea anilor '50.
Cu toate acestea, din recesiunea in sine a rezultat crearea unor parghii de salvare a investitorilor, care au dus la consolidarea pietei si care au limitat pentru mai tarziu astfel de crahuri bursiere.
In 1980, Japonia si Taiwanul inregistrau unele dintre cele mai mari cresteri economice si bursiere din lume.
In 1986, bursa din Japonia a reusit chiar sa surclaseze bursa americana, devenind cea mai mare din lume, conform datelor furnizate de catre Thomson Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO