Business Internaţional

Bursa si lira turceasca se prabusesc sub presiunea tensiunilor politice

Bursa si lira turceasca se prabusesc sub presiunea tensiunilor politice

Recep Tayyip Erdogan, primul-ministru al Turciei, este principalul responsabil pentru cresterea economica anuala de peste 7% din 2002 incoace

18.03.2008, 20:11 25

Bursa din Turcia a inregistrat cel mai dramatic declin din anul 2006, obligatiunile si moneda locala aflandu-se de asemenea in scadere, dupa ce procurorii turci au lansat o actiune de scoatere a partidului de guvernamant in afara legii, scrie Bloomberg. De asemenea, procurorii cer ca primului-ministru si presedintelui tarii sa li se interzica sa mai detina respectivele pozitii.
Indicele de referinta al Turciei, ISE-100, a inregistrat o scadere de 7,5% la mijlocul sedintei de tranzactionare de ieri in Istanbul. Lira a consemnat cea mai drastica scadere din ultimii doi ani in raport cu moneda euro, pierzand pana la 4,8 procente, pana la un nivel de 2,01 euro. Randamentele obligatiunilor locale de referinta au urcat cu 66 de puncte baza, pana la 18,43%.
Procurorii au lansat actiunea in instanta impotriva partidului Dreptate si Dezvoltare al primului-ministru turc Recep Tayyip Erdogan dupa inchiderea pietelor pe 14 martie, declarand ca partidul ameninta sistemul secular al Turciei. Tara a atras un volum record de investitii straine sub conducerea primului ministru Erdogan, iar instabilitatea politica i-ar putea indeparta pe investitori, ingreunand finantarea unui deficit comercial aflat in crestere.
"Situatia de pe piata globala este deja negativa, iar acum vom asista in plus la o reactie si mai puternica cu privire la aceasta actiune", a declarat Tolga Kotan din cadrul Finans Asset Management. "Exista un risc considerabil ca partidul sa fie scos in afara legii", a adaugat Kotan.
Curtii Constitutionale ii va lua pana la zece zile sa decida daca va audia acest caz. Judecatorii au inceput sa analizeze cererea procurorului Abdurrahman Yalcinkaya ieri si va trebui mai intai sa decida daca acest caz poate fi audiat.
Daca instanta va prelua cazul, ii va acorda partidului Dreptate si Dezvoltare o luna pentru a-si pregati apararea initiala si ar putea trece mai multe luni pana se va ajunge la o hotarare finala.
Partidul a fost reales in iulie pe baza angajamentului de a vinde companiile detinute de stat si a intra in negocieri de integrare cu UE. Economia in valoare de 650 de miliarde de dolari a tarii a inregistrat o rata medie anuala de crestere de 7% sub conducerea guvernelor conduse de partidul Dreptate din anul 2002.
Turcia a atras aproximativ 42 de miliarde de dolari sub forma de investitii straine directe in ultimii doi ani, mai mult decat in istoria anterioara a tarii. Cu acesti bani a fost finantat deficitul de cont curent al tarii, aflat in crestere pe fondul majorarii costurilor energiei si ale altor marfuri.
"Este o problema uriasa, avand in vedere starea pietelor globale si nevoia de finantare externa a Turciei", a declarat Wolfgango Piccoli, analist in cadrul Eurasia Group.
Pietele Turciei au fost deja afectate de criza pietelor globale de credit. Indicele de referinta a inregistrat o scadere de 29% in acest an.
Scaderea de ieri extinde declinul lirei la 14% in acest an in raport cu euro si la 8% in raport cu dolarul.
"Ar fi un miracol ca lira sa reziste in aceste conditii", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank A/S din Copenhaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO