Business Internaţional

Bursele europene au fost din nou trantite la pamant de problemele din sectorul bancar

29.09.2008, 21:07 8

La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, indicele FTSEurofirst 300 coborase cu 2,6%, la 1.075,83 puncte, dupa ce a scazut anterior cu peste 3%. Titlurile Royal Bank of Scotland, UBS, Banco Santander, Barclays, UniCredit si BNP Paribas au pierdut intre 3% si 11,6%. Actiunile Dexia au scazut cu 29%, dupa ce publicatia Le Figaro a anuntat ca banca a lansat o majorare de capital de urgenta.

Un purtator de cuvant al Dexia a confirmat faptul ca managementul companiei a avut o intalnire de urgenta duminica, cu scopul de a discuta despre situatia Fortis, dar a refuzat sa comenteze in privinta articolului din Le Figaro.
Reprezentantii Congresului SUA si cei ai administratiei au ajuns duminica la un acord preliminar privind planul de stabilizare a pietelor financiare, care ar autoriza Trezoreria sa aloce fonduri de 700 miliarde dolari pentru achizitia de instrumente financiare neperformante.
Investitorii sunt in continuare precauti, temandu-se ca programul nu va fi suficient pentru asigurarea stabilitatii economiei. In Europa, criza financiara internationala a fortat autoritatile sa salveze institutiile cu probleme.
Guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg au nationalizat grupul financiar Fortis, pentru a salva institutia de la faliment. Masura, anuntata duminica, a provocat ingrijorare in randul investitorilor, care se tem ca programul de revigorare a sistemului financiar din Statele Unite, printr-un efort guvernamental de 700 miliarde de dolari, nu va stabiliza pietele.
Actiunile Fortis au deschis sedinta de luni in usoara crestere, de 1,2%, datorita programului de nationalizare. Nationalizarea Fortis a transmis un semnal negativ in pietele europene, iar investitorii asteapta noi masuri similare in cazul altor giganti financiari.
Fortis este prima banca europeana mare care se regaseste in pragul colapsului si are nevoie de sprijin guvernamental, in urma crizei globale a creditelor, declansata in urma cu 13 luni in Statele Unite. In plus, guvernul Marii Britanii a anuntat luni ca va nationaliza banca Bradford & Bingley (B&B), dupa vanzarea retelei de depozite si retail bancar catre Banco Santander.
Rezultatele negative inregistrate de bursele europene ieri vin dupa o miscare similara vineri, cand actiunile din sectorul financiar au inregistrat scaderi puternice din cauza incertitudinii care persista in legatura cu planul administratiei Bush de solutionare a crizei internationale si pe fondul prabusirii bancii Washington Mutual.
"Totul se roteste din nou in jurul a ceea ce este SUA capabila sa faca pentru ca pietele financiare sa functioneze in mod normal", potrivit unei note a CMC Markets. Washington Mutual a fost inchisa la sfarsitul saptamanii trecute de guvernul Statelor Unite, iar activele bancare ale celei mai mari institutii de creditare si economii au fost vandute catre JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde de dolari.
Administratia Bush a cerut saptamana trecuta Congresului sa ii permita sa utilizeze 700 miliarde de dolari pentru a cumpara active riscante, in incercarea de a incheia criza financiara. Politicienii democrati, care controleaza ambele camere ale Congresului, au declarat ca spera ca planul de salvare sa fie aprobat repede, dar ca doresc unele schimbari, precum un grad mai ridicat de supraveghere, limite impuse platilor membrilor din conducerile executive ale firmelor participante si sprijin pentru consumatori.
Pietele monetare internationale au ramas blocate luni, intrucat efectele negative ale nationalizarii Fortis si Bradford & Bingley au contrabalansat optimismul generat de faptul ca planul guvenului SUA de sustinere a sectorului financiar este pe punctul de a fi aprobat.
Informatiile au redus increderea in sectorul financiar, ceea ce a dus, pe langa scaderea burselor de actiuni, si la deprecierea euro si a lirei sterline in fata dolarului. Pietele monetare au fost afectate, iar costul creditelor interbancare, acordate in euro, cu scadenta la trei luni, a atins nivelul de 5,25%. Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile au depozitat vineri suma record de 28,059 miliarde de euro, ceea ce reflecta preferinta institutiilor de a-si plasa numerarul in conditii cat mai sigure in loc sa acorde credite concurentilor.
De asemenea, BCE a organizat luni operatiuni de refinantare speciale pentru a ajuta la consolidarea situatiei financiare a bancilor la sfarsitul trimestrului al treilea. Mark Capleton, analist la RBS Global Banking, a declarat ca furnizarea de catre BCE a unei finantari la termen, cu valoare neprecizata, este o masura fara precedent pentru institutia europeana. Banca Angliei a licitat fonduri de 40 de miliarde lire, acordate pe o perioada de trei luni.
Pe piata interbancara, fondurile acordate in dolari sunt reduse, in contextul in care pietele au reactionat cu precautie la informatia ca planul de stabilizare a sectorului financiar elaborat de administratia SUA va fi aprobat de Congres in aceasta saptamana. Reprezentantii Congresului SUA si cei ai administratiei au ajuns duminica la un acord preliminar privind planul de stabilizare a pietelor financiare.
Rata dobanzii la credite interbancare overnight, acordate in dolari, este de 5,75%, in timp ce la fondurile cu scadenta la trei luni s-a plasat intre 3,5% si 5,27%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Totusi, acestea sunt rate doar indicativ. Lipsa totala a increderii intre banci inseamna ca in mod efectiv nu se acorda decat credite overnight.
"Este important de mentionat ca nivelurile actuale ale ratelor de pe piata monetara sunt mai degraba simbolice si nu sunt sustinute de fluxuri reale. Bancile centrale fac tot ce este posibil pentru a furniza fonduri prin intermendiul infuziilor de lichiditate de urgenta", potrivit unei note a Unicredit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO