Business Internaţional

Business Magazin. Cealaltă faţă a insulei Mykonos. Cum şi-a propus o familie să promoveze tradiţiile unui loc în care turiştii merg mai mult pentru lux

Autor: Andra Stroe

24.09.2023, 14:11 264

Pe un teren viran, situat pe culmile vântoase ale insulei greceşti Mykonos, a luat naştere în doar câţiva ani, din mâinile iscusite ale familiei Zouganeli, complexul Rizes, vizitat anual de câteva mii de turişti din toate colţurile pământului. Cum pot descoperi aici vizitatorii o altă faţă a luxoasei destinaţii, pe cea autentică care îţi vorbeşte despre tradiţiile locului?

Am început să construim acest loc în 2015. Eu şi fratele meu nu eram aici, întrucât mergeam la şcoală, aşa că la acea vreme s-au ocupat doar mama şi tatăl meu, care e constructor şi a ridicat totul cu propriile mâini. Asta până în 2019, când l-am deschis. Întâi ca muzeu, apoi ca restaurant, deoarece ne-am gândit că ar fi bine să avem şi un loc unde vizitatorii muzeului să poată mânca şi să se poată odihni după”, povesteşte Maroulio Zouganeli, proprietar al complexului Rizes.

În paralel au decis să includă ulterior şi alte activităţi, precum tururi ghidate, clase de gătit, dar şi excursii la plajă, cu picnic inclus. „Luăm mâncare de aici şi mergem pe malul mării.” Iar pentru a putea obţine titlul de „agriculture farmstead” a trebuit să se asigure că oferă clienţilor o experienţă completă, aşa că au lansat şi o serie de lecţii de echitaţie în centrul propriu, deschis în 2020, unde au 32 de cai, inclusiv de rasă spaniolă, pentru spectacole, dar şi greceşti, pentru călărie. În plus, „şi în urmă cu mulţi ani am avut cai şi ne-a plăcut foarte mult”. Iar anul acesta au deschis şi partea de cazare, cu şase camere, având fiecare o capacitate de patru locuri.

Faţă de alţi greci care obişnuiesc să vină pe insulă doar pentru a-şi desfăşura micile afaceri ori pentru a lucra pe durata sezonului estival, familia Zouganeli este mikoniană get-beget, însuşi numele fiind unul specific locului. Deşi mama sa, Panagiota Diplarakou este de loc din Atena, Maroulio povesteşte că, după căsătorie, aceasta s-a mutat aici alături de soţul ei, Nikolaos Zouganelis. „După ce am finalizat studiile ne-am mutat şi noi aici, atât eu, cât şi fratele meu, Ioannis. Eu am absolvit un master în business internaţional şi acum sunt în pragul de a finaliza un al doilea, în marketingul din sectorul agri-food, iar acum mă implic în business. Momentan tatăl meu e în armată, dar când se va întoarce vom continua să administrăm afacerea împreună”, povesteşte tânăra.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO