Business Internaţional

Business MAGAZIN. Cine este David Andrew Quayle şi Richard Block, cei care au pus bazele magazinelor DIY din Marea Britanie

Business MAGAZIN. Cine este David Andrew Quayle şi...

Autor: Andra Stroe

25.11.2023, 17:30 107

Nu întotdeauna trebuie să ai o idee originală şi inovatoare pentru a avea succes. Pentru David Andrew Quayle şi partenerul său de business, Richard Block, a fost de ajuns să reproducă modelul de business al marilor retaileri DIY din Europa în Regatul Unit, iar succesul a venit de la sine, B&Q ajungând unul dintre cei mai puternici jucători de profil de pe continent, astăzi parte a gigantului Kingfisher.

Născut în vara anului 1936, în Banbury, Oxfordshire, în Regatul Unit, ca fiu al unui ofiţer din Forţele Aeriene Regale, David Andrew Quayle şi-a petrecut anii copilăriei atât în ţara natală, cât şi în Germania. El a urmat cursurile Brighton College începând cu 1950, iar apoi a servit, la rândul său, în RAF, însă în Cipru. S-a angajat apoi la diverşi retailer de materiale de construcţii. O experienţă notabilă a fost în compania Marley Tile, care i-a oferit conducerea operaţiunilor din Belgia, lucru care l-a inspirat în viitorul parcurs antreprenorial. În 1969 s-a întors acasă, unde, alături de cumnatul său, Richard Block, a pus bazele unui magazin activ pe nişa DIY. Iniţial, compania s-a numit Block & Quayle, purtând numele celor doi, însă au decis că B&Q va avea un impact mai mare asupra consumatorilor.

Cei doi au copiat modelul altor businessuri europene de profil, iar ideea a avut succes, compania devenind rapid cel mai mare jucător de profil din Marea Britanie. Lucrând amândoi cot la cot şase zile din şapte, au reuşit încă din primele şase luni să îşi acopere datoria la bancă, împrumut cu ajutorul căruia porniseră la drum, iar în 5 ani retailerul atingea primul milion de lire sterline. În 1976 Block s-a retras din companie, lăsând în urmă un business profitabil, cu peste 25 de unităţi, listat la bursă. În anii ’80 Quayle a decis la rândul său să îşi vândă acţiunile, B&Q fiind achiziţionată de F. W. Woolworth Company pentru suma de aproape 17 milioane de lire sterline. La doi ani distanţă, atât filiala britanică a F. W. Woolworth, cât şi B&Q au fost achiziţionate de Paternoster, în prezent Kingfisher plc, compania-mamă din spatele altor retailer cunoscuţi la scară largă, precum Brico Depot.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO