Business Internaţional

Business MAGAZIN. Ţara de lângă Europa care riscă să repete Cernobîlul: Inginerii nucleari avertizează că o importantă centrală se confruntă cu probleme serioase. În cel mai rău scenariu controlul reactorului şi reacţiilor nucleare este pierdut

Business MAGAZIN. Ţara de lângă Europa care riscă să...

Autor: Iulian Tenchiu

19.12.2023, 14:47 6951

În timp ce trupele ruseşti intrau în Ucraina la începutul invaziei lui Vladimir Putin, în februarie anul trecut, frica creştea în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa Uniunii Europene, scrie Bloomberg.

Inginerii de la Rosatom Corp. care pregăteau un nou reactor de 1.200 de megawaţi, care nu era încă conectat la reţeaua electrică, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astravets au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară.

Un lichid asemănător răşinei se infiltra în circuitul primar, ameninţând să blocheze componentele critice, potrivit unor documente interne ale corporaţiei nucleare de stat din Rusia.

Barele de control şi ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit inginerilor , acumularea aşa-numitei răşini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei care curge prin canalele şi conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri a reactorului dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi online.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO