Business Internaţional

Casa Albă spune că a pregătit sancţiunile împotriva sectorului energetic rusesc: „Este foarte mult pe masă, dar trebuie să cântărim care va fi impactul”

Casa Albă spune că a pregătit sancţiunile împotriva...

Autor: Mediafax

02.03.2022, 17:06 114

Statele Unite sunt "foarte deschise" la impunerea de sancţiuni asupra industriei petroliere şi de gaze naturale din Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că este evaluat posibilul impact asupra pieţelor globale şi a preţurilor energiei din SUA, relatează Reuters.

Întrebată dacă Washingtonul şi aliaţii săi occidentali vor aplica sancţiuni asupra vastului sector energetic al Moscovei, Psaki a declarat într-un interviu pentru MSNBC: "Suntem foarte deschişi".

"Ne gândim la asta. Este foarte mult pe masă, dar trebuie să cântărim care va fi impactul", a adăugat ea.

Deşi Statele Unite nu au vizat încă vânzările de petrol rusesc ca parte a sancţiunilor economice de amploare impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, comercianţii americani au acţionat deja pentru a pune în aşteptare aceste importuri, perturbând pieţele energetice.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a declarat că ar putea bloca petrolul rusesc dacă Moscova îşi continuă agresiunea împotriva Kievului. Cu toate acestea, Psaki a declarat miercuri că Casa Albă analizează modul în care acest lucru ar putea afecta pieţele.

Preţul petrolului a atins maximele ultimilor opt ani la aproape o săptămână de la invadarea Ucrainei de către Moscova, atingând un vârf de 113,02 dolari pe baril miercuri, înainte de a se relaxa la 111,53 dolari. Între timp, producătorii de petrol din OPEC+, reuniţi miercuri, intenţionează să se limiteze la creşteri modeste ale producţiei, potrivit unui proiect de plan consultat de Reuters.

"Ceea ce luăm în calcul... este şi modul în care putem maximiza impactul şi presiunea asupra preşedintelui (rus) (Vladimir) Putin şi a sectorului financiar...", a spus Psaki. "Dar vrem să minimizăm impactul asupra pieţei globale şi asta include piaţa globală a petrolului şi impactul preţurilor la energie pentru poporul american. Nu încercăm să ne facem rău nouă înşine, ci preşedintelui Putin şi economiei ruseşti", a adăugat Psaki.

Marţi, Statele Unite şi aliaţii lor au convenit să elibereze 60 de milioane de barili din rezervele de petrol pentru a contribui la compensarea întreruperilor în aprovizionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO