Business Internaţional

Castigurile directorilor executivi americani, pe trend ascendent

23.03.2004, 00:00 19



Primele acordate directorilor executivi ai companiilor din Statele Unite sunt pe cale sa egaleze nivelul record inregistrat anterior, conform unei analize a rezultatelor raportate pe anul 2003, pe masura ce plata compensatiilor se face din ce in ce mai frecvent sub forma de cash si actiuni, in defavoarea optiunilor pe actiuni, relateaza Financial Times.



Acordarea unor pachete generoase de compensatii, generate partial de redresarea profiturilor companiilor in decursul anului trecut, va relansa probabil discutiile legate de modul in care sunt calculate facilitatile acordate membrilor managementului marilor companii.



Critici, de la institutii de monitorizare a sistemului de guvernare corporatista pana la investitorul miliardar Warren Buffett, au argumentat ca aceste plati constituie in continuare un test vital in ceea ce priveste implementarea unor mai ample reforme legate de consiliul de conducere a companiilor. Acestia se tem ca progresele inregistrate in aceasta privinta sunt nesemnificative. O analiza preliminara efectuata de consultanti in domeniul compensatiilor sugereaza ca pe fondul criticilor legate de castigurile excesive obtinute din optiunile pe actiuni, ce au aparut pentru prima data in ultima parte a anilor '90, a scazut volumul de optiuni noi acordate de catre companii in anul 2003. In schimb, studiile asupra rapoartelor depuse inainte de termen indica faptul ca firmele profita intr-o mai masura mai mare de posibilitatea acordarii de prime directe sub forma de cash sau de cea a acordarii de actiuni impreuna cu unele restrictii legate de utilizarea acestora.





Mai mult cash



Pearl Meyer, consultant in domeniul compensatiilor ce a studiat 50 din cele mai mari 200 de companii ce au inaintat rapoarte pana la inceputul lunii martie, a declarat ca volumul total al compensatiilor sub forma de cash a crescut cu 17% comparativ cu nivelul inregistrat in anul 2002, in timp ce valoarea optiunilor pe actiuni a scazut cu o treime.



Paul Hodgson, un specialist independent in cadrul The Corporate Library, a declarat ca firmele recurg la un schimb de forme de plata. "Se pare ca nu exista nici un fel de moderatie din acest punct de vedere," a declarat acesta.



Mercer, insa, ce consiliaza companiile cu privire la strategiile legate de formele de plata a directorilor, a declarat ca analiza sa preliminara ce a luat in calcul un numar mai mare de companii a indicat o limitare surprinzatoare in acest sens, avand in vedere cat de mult au crescut profiturile si preturile actiunilor anul trecut. Steve Harris, partener in cadrul Mercer, a declarat: "Primele nu au fost de fapt atat de mari pe cat ne-am fi asteptat avand in vedere performantele solide inregistrate de un numar mare de companii anul trecut".



Conform studiului preliminar efectuat de Mercer asupra unui numar de 100 din cele mai mari 350 de companii, valoarea salariilor si primelor a crescut cu 7,5% comparativ cu nivelul inregistrat cu un an in urma, in timp ce valoarea estimata a facilitatilor pe termen lung a scazut cu 16%. Harris a declarat ca firmele nu au emis optiuni pe actiuni pentru ca majoritatea se asteapta sa fie obligate sa includa astfel de facilitati la capitolul cheltuielilor operationale pe viitor.





Mai bine in afara Wall Street



Unele dintre cele mai semnificative pachete de facilitati acordate in anul 2003 au fost inregistrate pe Wall Street, primul loc fiind ocupat de Sandy Weill din cadrul Citigroup cu 44,6 milioane de dolari. Aceste valori sunt inca inferioare valorii pachetelor acordate in anul 2000, cand Weill a primit 127,8 milioane de dolari, iar Sandy Waner, presedintele JP Morgan Chase a primit 60,1 milioane de dolari.



Criticii au aratat, insa, ca ceea ce surprinde mai mult este valoarea inca mare a pachetelor acordate in afara Wall Street. "Am spus cu totii ca aceasta situatie urma sa se schimbe anul trecut, insa o astfel de schimbare nu a avut loc inca," a declarat Hodgson. "Bineinteles ca procesul este unul de durata, dar unele schimbari ar fi trebuit sa apara pana in acest moment".





Si totusi...



In ansamblu, de asemenea, in ciuda cresterii inregistrate de pietele de actiuni, anul 2003 a fost pentru sectorul corporatist american un an in care evenimentele negative au parut sa predomine.



In primul rand, multi presedinti sau directori executivi au parasit companiile inainte de incheierea mandatului. In multe cazuri, acestia incercau sa aduca la suprafata companii ce se confruntau cu mari dificultati financiare.



In acelasi timp, in anul 2003, o multime de CEO au demisionat in urma unor acuzatii ce li s-au adus.



Wall Street a ramas de asemenea prins in controverse in decursul aceluiasi an, controverse in urma carora unii CEO au fost nevoiti sa demisioneze.



Alte companii au reusit, in schimb, sa-si pastreze directorii executivi in ciuda unui an dificil.



Anul 2003 a fost, insa, un an destul de bun pentru unele companii cum ar fi McDonald's, ce a inregistrat timp de opt luni consecutive o crestere a vanzarilor, sau Amazon, din domeniul tehnologic, ale carei venituri sunt estimate a fi crescut cu peste 30% pe intregul an. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO