Business Internaţional

Cat valoreaza in realitate Donald Trump?

04.11.2005, 14:35 252

Decenii la rand, Donald Trump, cel mai efervescent bogatas al Americii, si-a transformat averea intr-un subiect de dezbatere publica. Cateodata insa, "bogatiile" acestuia sunt greu de gasit. Acest articol a fost adaptat dupa "TrumpNation: The Art of Being the Donald", de Timothy L. O''Brien, reporter al The New York Times.

In 1993, cu cazinourile pline de datorii, cea mai mare parte a proprietatilor imobiliare fie pierdute, fie stagnante, si tatal sau suferind de Alzheimer, Donald Trump, in varsta de 47 de ani, ramasese fara nici un ban. In acest moment, acesta i-a cerut lui Nick Ribis, presedinte al Trump Organization, sa-i convoace pe fratele si surorile sale si sa le ceara o suma din trusturile lor. Donald avea nevoie de aproximativ 10 milioane de dolari, dar nu putea oferi nici un fel de garantie fratilor sai.

Fiecare din copiii lui Trump urma sa primeasca aproximativ 35 milioane de dolari din averea tatalui lor, iar fratii lui Donald i-au cerut acestuia sa semneze un act prin care se angaja sa distribuie bani din fondul mostenit pentru a rambursa cele 10 milioane primite.

Donald a primit imprumutul, dar un an mai tarziu era din nou aproape falit. A mai cerut 20 de milioane de dolari fratilor sai. Disperat sa obtina niste bani, Donald l-a rugat pe Alan Marcus, unul din consilierii sai, sa-l contacteze pe cumnatul sau John Barry sa vada daca acesta poate interveni pe langa fratii sai. Marcus a reusit sa obtina bani pentru Donald.

"Familia l-a salvat", arata un alt fost membru al Trump Organization. Donald nu este de acord insa cu aceasta versiune a desfasurarii evenimentelor, spunand ca nu a imprumutat nici un ban. Fratele sau, Robert, nu a raspuns solicitarilor de a acorda un interviu, Barry a murit, iar sora lui Donald, Elizabeth, nu a putut fi contactata.

Totusi, Marcus si doi directori familiari cu situatia au declarat ca familia i-a oferit sprijinul financiar de care acesta a avut nevoie pentru a trece prin dificilii ani dintre perioada efervescenta de achizitii importante si anii de tranzactii mici ce au precedat "The Apprentice". In aceasta perioada, ambii parinti ai lui Donald au murit, acesta a divortat de Ivana Trump, s-a recasatorit si a divortat din nou si dupa aceea a facut ceea ce oricine aflat intr-o situatie similara ar face cand nu ar mai avea optiuni: a candidat la presedintia Statelor Unite.

Inainte de a trece in faza a doua a carierei sale, Donald a trebuit sa treaca prin destramarea imperiului sau de afaceri si un dificil proces de restructurare financiara cu bancherii si detinatorii sai de obligatiuni, ce

l-au adus pe marginea colapsului, atat din punct de vedere personal, cat si profesional.

Parasit de bancherii care candva se ingramadeau sa-i ofere bani, Donald a trebuit sa supravietuiasca pastrand in acelasi timp aparenta de cel mai versat intreprinzator din America. Si din acest punct de vedere, Donald a depus eforturi constante.

"Cand am avut probleme la inceputul anilor ''90, am spus deschis oamenilor ca valorez minus 900 de milioane de dolari. Apoi, am reusit sa ajung la o intelegere cu bancile", isi aminteste Donald.

Desi faptul ca s-a aflat in pragul falimentului l-a facut sa-si piarda unele dintre cele mai spectaculoase active si sa se desparta de bancile ce-l ajutasera la inceput, Donald nu si-a pierdut o anumita inclinatie: cea de a se pretinde miliardar.

Si in prezent, Donald urmareste indeaproape locul pe care-l ocupa in lista celor mai bogati 400 de americani a Forbes, iar gratie capacitatii sale de a adauga noi zerouri contului sau bancar, Donald ramane o persoana fascinanta.



Miliardar sau nu?

In septembrie 1982 a fost publicata lista Forbes 400 pentru prima data. Calcularea valorii celor ale caror averi se bazau pe un pachet de actiuni in cadrul unei companii tranzactionate public era simpla, insa procesul devenea mai dificil in cazul restului, Forbes bazandu-se pe onestitatea si corectitudinea declaratiilor lor. Lista a devenit extrem de importanta.

"In subconstient, citim biografiile membrilor listei in speranta ca vom gasi elixirul ce ne va include pe lista, insa se pare ca in majoritatea cazurilor acest elixir este doar un tata bogat", arata Lester Thurow, economist.

Astfel, pentru cei care se simteau mai putin siguri din punct de vedere financiar, a fi membru al listei era de cea mai mare importanta. A nu fi pe lista insemna exil emotional si social.

Donald era obsedat de lista. Donald si Forbes isi ofereau un sprijin reciproc. Cu cat averea "verbala", declarata a lui Donald crestea, cu atat mai des era acesta mentionat in cadrul listei, iar cu cat acest lucru se intampla mai des, cu atat sporea si credibilitatea declaratiilor sale. Lista a devenit astfel standardul pe care media il folosea cand evalua averea lui Donald.

Singura pauza a fost intre anii 1990-1995, cand Donald nu a aparut deloc pe lista. In 1996 revine, detinand pozitia 373, cu 450 milioane dolari.

Donald insa protesteaza, aratand ca averea sa se ridica de fapt la mai mult de 2 miliarde de dolari. In anii urmatori, Donald intervenea de fiecare data, sustinand ca averea sa este de fapt cu mult mai mare decat se arata in Forbes.

In 2000, Forbes explica: "In lumea lui Donald, valoarea este de peste 5 miliarde de dolari. Pe pamant, valoarea este considerabil mai scazuta".

"Sunt unii care ne suna si spun ca am subestimat averea altora, insa Trump ne suna constant in legatura cu el insusi si ne spune nu numai ca ii subestimam averea, ci si ca ne inselam cu mult", spune Peter Newcomb, un editor al listei Forbes.

In 1996, intrebat de reporterul The New York Times in legatura cu valoarea averii sale, Donald a declarat: "Cinci. Intre cinci si sase". In aceeasi zi insa, intre propriile estimari ale lui Donald cu privire la averea sa exista o diferenta de 3,3 miliarde de dolari.

Allen Weisselberg, director financiar al Trump Organization, sustine ca averea lui Donald se ridica la 6 miliarde de dolari. Insa lista activelor mentionate de Weisselberg, active evaluate in termeni foarte optimisti, avea o valoare totala de aproximativ 5 miliarde de dolari. Unde era restul? In urma analizei lui Weiselberg, reporterul The New York Times a incercat sa discute cu trei persoane ce erau la curent cu situatia financiara a lui Donald. Acestea au declarat ca dupa parerea lor, averea acestuia are o valoare neta cuprinsa intre 150 si 250 milioane de dolari. Astfel, Donald poate fi considerat inca destul de bogat, insa nici pe departe un miliardar.

Totusi, tocmai aceasta obsesie a lui Donald, de a fi considerat miliardar, cat si sprijinul financiar venit din partea fratilor sai l-au mentinut pe acesta la suprafata. Insa, dupa criza financiara prin care a trecut, Donald a devenit o umbra a persoanei obsedate de achizitii, pline de datorii, de dinainte si a ramas neschimbat pana la debutul "The Apprentice".

Problemele financiare nu l-au oprit insa pe Donald de la a se lauda. In lumea reala, la sfarsitul anului 1993, datoriile sale personale urma sa atinga 39 de milioane de dolari, iar imprumuturile garantate personal aveau o valoare de 900 de milioane de dolari.

In 1991 se incheia divortul dintre Donald si sotia sa Ivana Trump, Donald fiind nevoit sa-i plateasca acesteia 10 milioane de dolari. Donald nu dispunea de acesti bani. In cele din urma, acesta a folosit parte din cele 65 milioane de dolari pe care bancile i le oferisera drept imprumut in anul anterior.

In 1991, Donald a inceput sa ajute bancile sa-i vanda o parte din active astfel incat sa poata plati 3,4 miliarde de dolari sub forma de datorii si cele 900 milioane de dolari sub forma de imprumuturi garantate personal. Singurul lucru bun in toata aceasta situatie era faptul ca problemele grave cu care se confrunta sectorul imobiliar impiedicau bancile sa ia masuri drastice. "Stiam, ca si tatal meu, ca nu trebuie sa garantezi nimic personal, asa ca am scris ''The Art of the Deal'' in care ofer acest sfat. Eu insa nu mi-am urmat propriul sfat", arata Donald.

Pe masura ce negocierile avansau, bancile lui Donald incercau din rasputeri sa gaseasca o alternativa la faliment, iar parea tot timpul optimist, fiind de fapt la fel de ingrijorat in legatura cu un posibil faliment ca si bancile.

Donald si-a redus datoriile personale vanzand cea mai mare parte a proprietatilor detinute. Apoi, in perioada urmatoare, in contextul in care noi fonduri intrau pe Wall Street, alimentand o revenire istorica a pietei de actiuni, cat si lansarea de oferte publice initiale pentru companii neviabile, investitorii s-au aratat dispusi sa parieze pe numele lui Donald.

Donald a reusit sa listeze doua din cazinouri in 1995 si 1996, intr-o perioada in care nu-si putea plati datoriile. Vanzarile de actiuni i-au permis lui Donald sa rascumpere cazinourile de la banci si sa scape de o mare parte din datorii. Ramanand doar cu o mica parte din proprietatile imobiliare detinute candva in Manhattan, Donald se concentra pe cazinouri.

In anii urmatori insa, actiunile Trump Hotels au scazut foarte mult, iar un deceniu mai tarziu, bursa newyorkeza le-a delistat. Recent, Trump Hotels a fost reorganizat, avand datorii de 1,2 miliarde de dolari, iar participatia lui Donald are o valoare de 135 milioane de dolari.

Donald a continuat sa-si constituie o nisa pe piata imobiliara newyorkeza ca manager al proprietatilor altora. In 1994, General Electric cauta pe cineva care sa-i reamenajeze cladirea Gulf & Western si i-a cerut lui Donald sa faca acest lucru. Cladirea renovata a fost denumita Trump International Hotel and Tower, desi Donald nu era proprietar.

Intre anii 2000-2004, Forbes a permis miliardelor "verbale" ale lui Donald sa creasca cu un miliard de dolari. Diferenta a fost inregistrata intr-o perioada in care cresterea pietei de actiuni se oprise, participatia lui Donald in cadrul cazinourilor scazuse ca valoare pana la 7 milioane de dolari, in plus acesta detinand mult mai putine proprietati decat pretindea.

Cu doua saptamani in urma, Forbes a publicat lista celor mai bogati americani pe anul 2005. Donald detine pozitia 83, cu o avere estimata de Forbes la 2,7 miliarde de dolari.

"Valoarea neta a averii mele s-a triplat", a declarat Donald pentru revista.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO