Business Internaţional

Cazurile de escrocherie financiară din City-ul londonez au atins cote îngrijorătoare

Cazurile de escrocherie financiară din City-ul londonez...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.08.2015, 00:03 1942

Unele companii închiriază birouri scumpe în locaţii prestigioase din Londra, ca oricare firmă de investiţii care se respectă, dar au în vizor persoane vulnerabile pe care le atrag în scheme frauduloase de investiţii în diverse sectoare. După ce încasează banii, ele se fac nevăzute.

Înmulţirea unor astfel de cazuri de escrocherie desfăşurate în centrul financiar al Londrei generează îngrijorare cu privire la posibila pătare a brandului acestuia, iar autorităţile au lansat o campanie împotriva celor care se folosesc de adrese cum ar fi Tower 42 de pe Old Broad Street şi Heron Tower, scrie Financial Times.

Mai multe zeci de persoane au fost arestate după ce poliţia a făcut vizite neaşteptate la birourile din aceste locaţii. Cel puţin 14 grupuri criminale au fost descoperite.

Doi furnizori de birouri au fost de asemenea amendaţi pentru că nu şi-au verificat chiriaşii. Autorităţile au trimis astfel un semnal de avertizare pentru restul sectorului.

Poliţia a fost prezentă la un târg de investiţii alternative în luna mai pentru prima dată, făcându-i pe mai mulţi expozanţi să se retragă brusc. Autorităţile locale s-au alăturat mai apoi eforturilor poliţiei. „Avem reputaţia de cel mai important centru financiar şi vrem să o păstrăm“, a declarat Jon Averns de la City of London Corporation.

Poliţia a intenţionat iniţial să lanseze acţiuni de urmărire penală, însă, în paralel, împreună cu autorităţile fiscale şi poliţia metropolitană a urmărit şi un scop pe termen mai scurt din martie: să le facă escrocilor viaţa cât mai grea.

Celor care lucrează în centru li s-a cerut de asemenea să raporteze orice suspect. „În mod tipic, escrocii arată ca Lupii de pe Wall Street, însă ceea ce nu văd oamenii sunt rezultatele finale. Au existat cazuri de suicid. Sunt distruse vieţi“, afirmă inspectorul de poliţie Teresa Russell.

Cazurile de fraudă s-au înmulţit în City în ultimii doi ani, potrivit reprezentanţilor poliţiei. Aproximativ 1,73 miliarde de lire sterline au fost raportate pierdute în 5.000 de cazuri de scheme frauduloase de investiţii în Marea Britanie în 2014, însă poliţia crede că cifra reală este mult mai mare pentru că victimelor le este adesea ruşine să admită că au fost înşelate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO