Business Internaţional

Ce averi au consilierii presedintelui american

17.06.2004, 00:00 14

Stephen Friedman, consilier al Casei Albe pe probleme de strategie economica, a detinut active in valoare de peste 119 milioane de dolari anul trecut, numarandu-se astfel printre cei mai bogati consilieri ai presedintelui american, conform unor rapoarte financiare citate de Bloomberg News.
Friedman, fost co-presedinte al Goldman Sachs Group Inc., a raportat active in valoare de peste 36 milioane de dolari detinute in cadrul Goldman Sachs Financial Square Federal Fund, alte peste 10 milioane de dolari in alte conturi ale Goldman Sachs si active de peste 55 milioane de dolari in fondurile scutite de taxe ale Vanguard, conform unor documente financiare pe anul 2003 facute publice in Washington.
Oficialilor  administratiei si membrilor Congresului li se cere sa depuna rapoarte financiare, fara ca acestia sa fie nevoiti sa specifice sume exacte.
Alti oficiali din stafful presedintelui au raportat sume mai mici. Karl Rove, senior adviser al presedintelui, in varsta de 53 de ani, a raportat active in valoare de cel putin 1,24 milioane de dolari.
Condoleezza Rice, consilier pe probleme de securitate nationala, in varsta de 49 de ani, a raportat active in valoare de cel putin 1,14 milioane de dolari, majoritatea detinute in fonduri mutuale de actiuni, cat si un pachet de actiuni in cadrul unei cladiri de birouri si o proprietate separata, ambele situate in Menlo Park, California.
Andew Card, chief of staff la Casa Aba, in varsta de 57 de ani, a raportat active cu o valoare cuprinsa intre 1,25 si 3 milioane de dolari, reprezentand doua proprietati in Maine si Massachusetts si investitii in Legg Mason Inc., in fonduri mutuale si obligatiuni municipale.
Lewis Libby, chief of staff al vicepresedintelui Dick Cheney, a raportat active in valoare de cel putin 5,6 milioane de dolari, incluzand actiuni si investitii in obligatiuni municipale si de stat.
Friedman, ce s-a alaturat administratiei ca director al Consiliului Economic National in decembrie 2002, a anuntat ca a vandut obligatiuni municipale la inceputul anului 2003.
Rove a vandut proprietati din Austin, Texas, obtinand intre 250-500.000 de dolari, conform declaratiilor. Cel mai mare activ individual al acestuia este o resedinta din Rosemary Beach, Florida, evaluata la un pret cuprins intre 50.000 si 1 milion de dolari. Singura datorie a acestuia este reprezentata de un imprumut pentru constructia resedintei din Florida, cu o valoare cuprinsa intre 100.000 si 250.000 de dolari.
Rice a cumparat actiuni in lunile mai si august ale anului trecut la o valoare totala cuprinsa intre 135.000 si 450.000 de dolari, conform declaratiilor sale. Veniturile din investitii au fost cuprinse intre 5.000 si 27.000 de dolari. Singura datorie a acesteia este un credit ipotecar estimat a fi cuprins intre 250.000 si 500.000 de dolari.
Directorul Biroului de Management si Buget, Joshua Bolten, a declarat o casa de vacanta in Key West, Florida, cu o valoare cuprinsa intre 500.000 si 1 milion de dolari, cat si economii personale si investitii totalizand cel putin 1,08 milioane de dolari.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO