Business Internaţional

Ce banci au pierdut si cat din falimentul Lehman

Ce banci au pierdut si cat din falimentul Lehman
18.09.2008, 19:38 28

Impactul financiar al prabusirii Lehman Brothers isi face simtita prezenta pe masura ce bancile din intreaga lume isi anunta gradul de expunere fata de institutia americana.

Compania elvetiana de asigurari Swiss Life a anuntat ca are o expunere de 20 de milioane de franci elvetieni (12,6 mil. euro) fata de Lehman Brothers, iar reasiguratorul Swiss Re are o expunere de 50 de milioane de franci elvetieni (31,5 mil. euro), scrie BBC News.

Presa din Germania a anuntat ca banca KfW a transferat 300 de milioane de euro (433 de milioane de dolari) catre Lehman dupa ce aceasta a dat faliment la inceputul saptamanii. Purtatorii de cuvant ai KfW au declarat ca transferul a fost facut in urma unei greseli.

Trei banci din China au anuntat ca detin obligatiuni Lehman Brothers in valoare de aproximativ 297,4 milioane de dolari (206,2 milioane de euro).

Pe de alta parte, nationalizarea American International Group (AIG) are implicatii majore in Europa. Gigantul american este foarte vizibil in Europa in calitatea sa de sponsor al echipei de fotbal Manchester United, dar activitatile companiei sunt cu mult mai diverse, iar preluarea de catre guvernul american va avea cel mai probabil repercusiuni semnificative in Europa care vor depasi prabusirea gigantilor Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers sau Merrill Lynch, scrie International Herald Tribune.  

Analistii sunt de parere ca operatiunea de salvare ar putea forta creditorii europeni sa treaca pierderile in registrul pierderilor cauzate de contractele de asigurari financiare. In acelasi timp, situatia de fata a creat oportunitatea achizitionarii unor divizii sau parti din gigantii americani la preturi derizorii.

"AIG are intinse tentaculele in aproape toate institutiile financiare din lume", a declarat Roger Cursley, analist la Investec Securities din Londra. Analistul se referea in declaratiile sale la reteaua de contracte de tip credit default swaps, adesea bazate pe active cu o baza fragila, cum ar fi creditele ipotecare riscante, care sunt cauza crizei financiare care a zguduit lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO