Business Internaţional

Ce este filiala Khorasan, ce ar fi în spatele atacului sângeros din Rusia

Ce este filiala Khorasan, ce ar fi în spatele atacului...

Autor: Gabriel Negreanu

23.03.2024, 13:09 1512

Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul sângeros din Rusia, lăudându-i pe "luptătorii islamici" care l-au comis. Numeroşi comentatori şi oficiali americani au indicat filiala numită Provincia Statului Islamic Khorasan (ISKP) ca fiind principalul suspect.

Revendicarea nu poate fi încă verificată independet, Statul Islamic a mai revendicat în trecut unele atacuri cu care nu a avut legătură.

ISKP este o ramură a Statului Islamic în Afganistan. Numele provine de la cel dat unei regiuni de către unii conducători islamici locali şi astfel respinge în mod explicit frontierele naţionale moderne, evocând în acelaşi timp ceea ce membrii săi consideră gloria şi puterea pierdute ale imperiilor musulmane.

Liderii ISIS, la fel ca mulţi militanţi islamici, sunt conştienţi de sprijinul Rusiei pentru regimul lui Bashar al-Assad din Siria şi consideră că Moscova face parte din coaliţia mai largă a forţelor creştine sau occidentale împotriva islamului.

În septembrie 2022, militanţii ISKP au revendicat un atentat sinucigaş mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul, iar unii experţi spun că grupul s-a opus preşedintelui rus, Vladimir Putin, în ultimii ani. Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat că ISKP "vede Rusia ca fiind complice la activităţi care îi oprimă în mod regulat pe musulmani" şi numără printre membri o serie de militanţi din Asia Centrală cu propriile nemulţumiri împotriva Moscovei, relatează BBC.

Este posibil ca liderii ISKP să considere, de asemenea, că Rusia, alături de China şi alţii, este responsabilă pentru menţinerea la putere a talibanilor şi caută să le submineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO