Business Internaţional

Ce este G20 şi cum ajută aceasta la rezolvarea problemelor internaţionale?

Ce este G20 şi cum ajută aceasta la rezolvarea...

Autor: Valeriu Dănilă

13.09.2023, 14:06 94

Dacă G20 nu ar exista, ar trebui să-l inventăm. Unii ar putea argumenta că lumea este prea divizată pentru ca acest for să existe. În ciuda acestui fapt, exista G20 devine vitală: nu trebuie să vorbeşti cu oamenii cu care eşti deja de acord.

O justificare şi mai puternică a existenţei sale este că nu mai putem trăi în izolare: sănătatea planetei noastre şi a economiei depind de cooperare. Deoarece provocările globale sunt mai presante ca niciodată, la fel este şi nevoia de a lucra împreună într-un astfel de grup, este de părere Martin Wolf într-un editorial pentru Financial Times.

Este lumea mai aproape de rezolvarea celor mai mari provocări ale sale? Aici avem trei probleme esenţiale.

Prima este divizarea. Absenţa lui Vladimir Putin şi Xi Jinping de la recentul summit din New Delhi subliniază că trăim într-o perioadă de conflict. Existenţa unei superputeri nucleare periculoase este o ameninţare uriaşă pentru viitorul nostru. La fel de îngrijorătoare este decizia liderului chinez de a nu intra în dialog direct cu partenerii globali, cu excepţia instituţiilor pe care China le controlează, precum Brics.

A doua este supraîncărcarea. După cum am explicat şi în mai, celebrul summit G20 organizat la Londra din aprilie 2009 care a fost de un real succes a avut în concluzie doar 3000 de cuvinte. Acesta s-a concetrat pe stabilizarea economiei sistemului financiar şi salvarea economiei globale. De ce au fost necesare 13000 de cuvinte pentru summitul de la New Delhi? Include aproape absolut orice. Cum va putea fi monitorizat progresul? Răspunsul, după cum ştim din eforturile anterioare ale G20, este că nu va fi.

A treia este ipocrizia. Ştim cu toţii că liderii nu spun ceea ce promit. Declaraţia afirmă, de exemplu, că „Ne reafirmăm angajamentul faţă de toleranţa zero pentru corupţie”. Realitatea, însă, este că G20 conţine unele dintre cele mai corupte ţări din lume. Declaraţia afirmă, de asemenea, că „Menţinem angajamentul de a spori participarea deplină, egală, eficientă şi semnificativă a femeilor în calitate de factori de decizie pentru abordarea provocărilor globale”. Dar amintiţi-vă că Arabia Saudită este membru al forului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO