Business Internaţional

Ce le-au scris cei de la Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander angajatilor de la ABN Amro

Ce le-au scris cei de la Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander angajatilor de la ABN Amro

Click pentru imaginea marita

15.10.2007, 00:01 24

La doar o zi dupa incheierea si aprobarea tranzactiei, directorii executivi ai celor trei banci care formau consortiul castigator se adresau angajatilor ABN Amro printr-o scrisoare deschisa in care prezentau noua situatie a bancii olandeze.
"Oferta consortiului bancar pentru ABN Amro a fost acceptata neconditionat de catre actionari, ceea ce inseamna ca ne putem concentra exclusiv pe viitoarele oportunitati de crestere care au rezultat din combinarea afacerilor noastre. ABN Amro este o banca in care avem incredere si care prezinta reale sanse de crestere pe pietele emergente, iar acest lucru o dovedeste faptul ca a reusit sa inregistreze cresteri ale profitului chiar si pe perioada crizei creditelor ipotecare din sectorul subprime care a afectat intregul sistem financiar din intreaga lume", au scris cei trei.
Ei au mai tinut sa precizeze ca in urma fuziunii dintre diviziile ABN si cele trei banci, acestea fiind unele dintre cele mai puternice grupuri financiare din Europa, isi vor putea consolida cota de piata detinuta pana in prezent, existand de asemenea posibilitatea ca aceasta sa creasca intr-un viitor at mai apropiat. Politica dusa la nivelul intregului consortiu bancar va fi orientata exclusiv catre client, consortiul fiind constient de riscul pe care il implica neglijarea acestora, clientii putand fi usor de preluat de catre alte banci concurente. De asemenea sefii consortiului nu i-au exclus nici pe angajatii ABN Amro, luand in considerare ca o data ce boardul director se schimba, se creeaza unele tensiuni in cadrul bancii, in special printre angajatii acesteia. "Nevoile angajatilor nostri sunt si nevoile bancii."
Tot in incercarea de a detensiona atomosfera din interiorul ABN Amro prin promovarea unei politici de transparenta la nivelul conducerii, noii proprietari au luat hotararea ca toate detaliile tranzactiei sa fie publicate si predate unei comisii de supervizare din cadrul ABN. De asemenea, se doreste publicarea drepturilor si responsabilitatilor noilor membri din cadrul conducerii ANB Amro, astfel inat angajatii bancii olandeze sa vada determinarea si seriozitatea de care da dovada noul staff de conducere al companiei.
"Este un moment important pentru noi toti, iar fuziunea afacerilor noastre va naste una dintre cele mai competitive banci, nu numai la nivel european, ci si la nivel international" au incheiat cei trei.
Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat ca in locul fostului CEO al ABN Amro, Rijkman Groenink, va fi numit Mark Fisher, scrie Bloomberg. Anuntul vine la doar o zi dupa ce banca scotiana, impreuna cu Forits si Santander au preluat cea mai mare banca din Olanda.
Fisher este directorul executiv al departamentului de productie din cadrul RBS si membru in cadrul consiliului de administratie al bancii. Ceilalti membri din conducerea ABN Amro, isi vor pastra functiile, insa responsabilitatile acestora vor fi revizuite astfel inat sa corespunda mai bine noului plan de conducere.
Acestora insa li se vor alatura si alti reprezentanti ai celor trei banci (Royal Bank of Scotland, Fortis din Belgia si Santander din Spania) care au format consortiul ce a astigat controlul asupra bancii, dupa cum urmeaza: Brian Crowe, fostul director al departamentului de piete internationale din cadrul RBS, va deveni director al departamentului de clienti globali, piete de caital si tranzactii bancare din cadrul ABN Amro; John Hourican, fostul director al departamentului financiar european al RBS, va deveni directorul financiar al ABN.
Paul Dor, din cadrul Fortis, va ocupa functia de director al departamentului de management al activelor. Javier Maldonado, care la momentul actual este seful departamentului de management al averilor din cadrul sucursalei din Marea Britanie a Santander, va prelua conducerea opreratiunilor ABN Amro din America Latina.
Presedintele executiv al Royal Bank, Fred Goodwin, impreuna cu cel al Fortis, Jean-Paul Votron, si cu managerul general al Santander, Juan Inciarte, vor face parte din consiliul de administratie al ABN Amro.
Groenink, care initial incercase sa evite sa incheie o intelegere cu cei de la RBS pe motiv ca acestia ar urma sa dezbine banca olandeza, s-a vazut nevoit in cele din urma sa accepte oferta venita din partea celor trei banci si a decis sa se retraga de la conducerea ABN Amro dupa mai bine de sapte ani de la preluarea functiei de CEO al intregului grup bancar.
"In aprilie, banca imbratisa cu entuziasm oferta unui partener de suflet, insa actionarii au ales-o pe cea venita din partea consortiului celor trei banci", a declarat Groenink. "Din aceasta cauza, mi se pare cel mai potrivit ca eu sa ma retrag pentru a face loc unui mai bun CEO, care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu planul celor trei banci", a incheiat Groenink.
Actionarii ABN Amro au acceptat oferta celor de la RBS de aproape 72 de miliarde de euro (102 miliarde de dolari), aceasta depasind-o pe cea de 67 de miliarde de euro venita din partea Barclays cu aproape sase luni inainte.
Barclays si-a retras oferta dupa ce actionari ai ABN Amro care detin aproximativ 4,4 milioane de actiuni, echivalentul a doar 0,2% din totalul actiunilor, au acceptat oferta bancii britanice, majoritatea actionarilor fiind in favoarea ofertei venite din partea consortiului bancar. Royal Bank of Scotland intentioneaza sa preia operatiunile din Asia ale bancii olandeze, precum si divizia de investment banking, Santander isi va extinde activitatile in Italia si pe cele din Brazilia, iar Fortis va prelua activitatile bancare comerciale ale ABN Amro, precum si activitatile de administrare a averilor si activelor din Olanda. Consortiul bancar va plati de trei ori mai mult deat valoarea contabila a ABN Amro, depasind recordul de pana acum detinut de J.P. Morgan Chase, care a platit 58 mld. dolari pentru achizitia Bank One, suma platita fiind de 2,35 de ori mai mare deat valoarea contabila a bancii.
Royal Bank of Scotland va plati aproape 16 miliarde de euro pentru preluarea ABN Amro, dintre care 4,5 mld. euro sub forma de actiuni, iar restul in numerar. Fortis va finanta preluarea ABN Amro cu 25 mld. euro, iar cei de la Santander cu 19,5 mld. euro, aceste sume fiind asigurate prin vanzarea unor operatiuni, precum si prin vanzarea de drepturi de preemptiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO