Business Internaţional

Ce lecţii pot învăţa investitorii de la oracolul Warren Buffet ca să devină unii de succes

Ce lecţii pot învăţa investitorii de la oracolul...

Autor: Adrian Cojocar

31.12.2012, 07:18 1592

Calităţile unice de a selecta acţiuni şi faptul că a ajuns miliardar prin forţe proprii îl califică pe Warren Buffet drept unul dintre cei mai de succes investitori ai zilelor noastre. Însă succes-ul lui provine în mare parte din faptul că Buffet crede în abilităţile proprii şi refuză să urmeze "turma", notează Financial Post.

În rândurile următoare se găsesc câteva dintre învăţămintele oracolului din Omaha, desprinse din mai multe cărţi care-l au în prim plan.

 

1) Participarea face cât jumătate din câştigarea bătăliei

 

Buffet povesteşte că în tinereţe concura pentru o bursă de studii iar la interviu a fost singurul care s-a prezentat motiv pentru care cei trei profesori care trebuiau să examineze candidaţii nu au mai aşteptat şi i-au acordat bursa fără să facă nimic în această privinţă.

 

2) Munca asiduă şi integritatea nu reprezintă totul

 

Buffet spune că un călăreţ bun va avea rezultate bune la cursele de cai dacă are un cal bun, dar nu va performa niciodată cu un cal de curse bolnav.

De aceea munca asiduă şi integritatea nu rezolvă totul, iar oamenii şi economia au partea lor de importanţă când vine vorba de succes-ul în afaceri

 

3) Negociază afacerile ca şi cum ţi-ai alege mirele sau mireasa

 

"În căutarea unei înţelegeri de afaceri adoptăm aceeaşi atitudine ca în cazul alegerii mirelui/miresei: este bine să fii activ, interesat şi deschis, dar nu trebuie să te grăbeşti", spune Buffet.

 

4) Gândeşte-te cum ar putea arăta viitorul

 

Investitorul spune că de obicei când întrevede o afacere se gândeşte cum ar putea arăta aceasta în 10 - 15 sau 20 de ani, cum ar putea fi acestea afectate sau cum ar putea evolua şi le alege în special pe cele unde are siguranţa că lucrurile nu se vor schimba semnificativ, ci doar vor creşte şi îşi vor extinde activitatea internaţională.

 

5) Oamenii reprezintă o investiţie

 

"Uita-te la colegii tăi; etichetează-l pe cel pe care l-ai cumpăra şi care are caracteristicile pe care le preferi dar şi pe cei pe care i-ai vinde şi ale căror caracteristici nu te atrag. Notează-le şi ia-le în considerare", spune Buffet.


Investitorul spune că atunci când admirăm calităţile unor persoane le putem asimila cu puţin exerciţiu practic.

 

6) Încheie afaceri cu oameni pe care-i respecţi

 

Buffet povesteşte că a refuzat afaceri care păreau decente pentru că nu i-au plăcut oamenii cu care trebuia să lucreze. "Este ca şi cum te-ai însura pentru bani. Este o idee proastă în orice circumstanţe dar este absolut nebună dacă eşti deja bogat", consideră oracolul din Omaha.

 

7) Calităţile cele mai importante pe care trebuie să le urmăreşti când angajezi oameni sunt integritatea, inteligenţa şi energia, iar dacă persoana în cauză nu are prima calitate celelalte două "te vor omorâ".

 

8) Investitorul mai spune că oricât de talentat ai avea sau oricât de mult efort ai pune într-un lucru totul necesită timp de aceea trebuie să ai răbdare.

 

9) Alege asociaţi care sunt mai buni ca tine şi te vei mişca în aceeaşi direcţie.

 

10) "Am făcut multe greşeli şi voi mai face multe de acum încolo. Este o parte a jocului. Trebuie să ai grijă ca lucrurile bune să fie superioare celor rele", spune Buffet.

 

11) Un alt sfat al investitorului este ca oamenii să-şi facă bine temele pentru că riscul cel mai mare provine din necunoaştere.

 

12) Obiceiurile sunt greu de schimbat, astfel că peste 20 de ani probabil că vei avea aceleaşi obiceiuri cu care te înzestrezi acum.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO