Business Internaţional

Cea mai mare banca elvetiana a avut pierderi de 13 mld. euro

Cea mai mare banca elvetiana a avut pierderi de 13 mld. euro
10.02.2009, 16:56 17

UBS, cea mai mare banca a Elvetiei, a raportat pierderi de 19,7 miliarde de franci elvetieni (13 miliarde de euro) pe anul trecut in urma operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) si va renunta la 2.000 de angajati pentru a se adapta noilor conditii de pe piata, scrie BBC News.

Banca a inregistrat pierderi de 8,1 miliarde franci elvetieni (5,3 mld. euro) in perioada octombrie-decembrie.
Pierderile bancii s-au situat peste asteptarile analistilor, iar pierderea din trimestrul al patrulea a survenit unui profit de 296 de milioane de franci elvetieni inregistrat in perioada iulie-septembrie.
Banca elvetiana a beneficiat in luna octombrie a anului trecut de un program de bailout de 6 miliarde de franci din partea guvernului elvetian. La acel moment, bancii i s-a spus ca poate transfera active cu probleme in valoare de pana la 60 mld. dolari catre un fond sprijinit de banca centrala elvetiana.
Directorul executiv al bancii, Marcel Rohner, a declarat ca UBS va reveni pe profit in acest an dupa sprijinul acordat de guvernul elvetian. Banca isi va reduce riscurile in cadrul diviziei de servicii financiare si va incerca sa stavileasca retragerea clientilor diviziei de money management, care au retras 85,5 miliarde de franci (56,7 mld. euro) in trimestrul al patrulea.
"Divizia de investitii pare sa fi coborat in al saptelea cerc al Infernului", arata Dirk Hoffmann-Becking, analist in cadrul Sanford Bernstein. "Asteptarile de crestere sunt foarte slabe".
UBS a anuntat ca ramane "prudenta" in legatura cu perspectivele de viitor si va elimina inca 2.000 de locuri de munca din cadrul diviziei sale de investitii. Banca a eliminat 1.782 locuri de munca in decursul trimestrului patru, cea mai mare parte a disponibilizarilor afectand operatiunile bancare de investitii. Compania intentioneaza sa reducea numarul locurilor de munca din cadrul diviziei de servicii financiare pana la 15.000 pana la sfarsitul acestui an, de la 17.171 la sfarsitul anului trecut.
Valoarea actiunilor UBS a scazut cu 65% in ultimele 12 luni pe bursa elvetiana, valoarea de piata a bancii elvetiene atingand 37,8 miliarde de franci.
Inainte de raportatea pierderilor pe anul trecut, UBS anuntase eliminarea a 9.000 de locuri de munca si atrasese 32 miliarde de dolari de la investitori pentru a compensa pierderile record consemnate de divizia de servicii financiare.
Clientii diviziei de wealth management a bancii au retras peste 140 miliarde de franci elvetieni in primele noua luni ale anului trecut.
"UBS a avut un inceput de an incurajator. Totusi, conditiile de pe piata financiara sunt in continuare fragile" in contextul deteriorarii conditiilor economice, au declarat reprezentantii companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO