Business Internaţional

Care sunt cei 4 crai americani, plătiţi cu milioane de dolari pe an fiecare, acuzaţi de hărţuire sexuală. Companiile la care lucrau au închis ochii ani de-a rândul pentru că generau sute de milioane de dolari pentru acestea

Care sunt cei 4 crai americani, plătiţi cu milioane de...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2017, 12:59 3211

Scandalul hărţuirii sexuale s-a extins extrem de rapid, şi nume grele din industria media au ieşit la suprafaţă. Printre aceştia au fost numiţi şi patru mari ”crai” americani, plătiţi cu salarii colosale: Charlie Rose, Harvey Weinstein, Matt Lauer şi Bill O’Reilly.

Ce au în comun? Toţi aveau salarii de milioane de doalri, o sumă relativ mică având în vedere cât produceau pentru companiile la care lucrau. Spre exemplu, Laurer, care câştiga 25 de milioane de dolari pentru Today Show, făcea pentru NBC News peste 500 de milioane de dolari. Aşa că, de multe ori, companiile alegeau să închidă ochii, chiar dacă se auzeau zvonuri sau plângeri legate de comportamentul vedetelor.  

Bill O'Reilly, unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori de la Fox News, a fost prins în repetate rânduri în mijlocul unor controverse şi scandaluri sexuae. Cea mai recentă dintre acestea a fost ”rezolvată” după ce prezentatorul a plătit 32 de milioane de dolari către victima care a depus plângere. În ciuda numeroaselor acuzaţii, Fox News a ales să îi prelungească contractul în cadrul televiziunii, şi i s-a acordat o extensie şi un salariu de 25 de milioane de dolari pe an.

Charlie Rose, unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori de la CBS, gazda show-ului ”This Morning”, a fost dat afară de reţeaua americană, după ce a fost acuzat de mai multe femei de hărţuire sexuală. El câştiga un salariu de 2,5 milioane de dolari pe an de la CBS.

Harvey Weinstein (65 de ani), cofondator, alături de fratele său, Bob (Robert) al casei de producţie The Weinstein Company, a fost concediat de consiliul de administraţie al propriei companii, în urma apariţiei în presă a informaţiilor despre numeroasele incidente de hărţuire sexuală în care acesta ar fi fost implicat în ultimele trei decenii.

Tot mai multe actriţe şi-au făcut curajul de a vorbi public despre abuzurile lui Weinstein. Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Cara Delevingne sunt doar câteva dintre ele.

Harvey Weinstein este unul dintre cei mai bogaţi oameni de la Hollywood, cu o avere cuprinsă între 250 şi 300 de milioane de dolari, dar care a produs filme care au generat sume de miliarde de dolari.  

Matt Lauer, unul dintre ce mai cunoscuţi prezentatori de televiziune din SUA, a fost concediat de la NBC News, după ce un angajat l-a acuzat de un ”comportament sexual necorespunzător la locul de muncă”, scrie CNN.

Savannah Guthrie a făcut anunţul la Today Show. Lauer a fost în prim-plan-ul unuia dintre cele mai profitabile francize de televiziune din ultimele două decenii.

Preşedintele NBC News, Andrew Lack, a spus într-un memo că a fost prima plângere depusă împotriva lui Lauer în toată cariera sa în cadrul reţelei de televiziune. Totuşi, a spus că ”ni s-au prezentat de asemenea dovezi care ne-au făcut să credem că nu este un incident izolat”.

Reporterii din cadrul New York Times îl investighează pe Laur de mai multe săptămâni, potrivit unor surse citate de CNN.

Concedierea lui Matt Laur reprezintă înlăturarea uneia dintre cele mai recognoscibile personalităţi din istoria televiziuni, într-un moment când programele de ştiri de dimineaţă sunt din ce în ce mai importante pentru diviziile de ştiri.

Săptămâna trecută, CBS News l-a concediat pe unul dintre principalii prezentatori ai ştirilor de dimineaţă, Charlie Rose, după ce Washington Post a publicat un reportaj despre ani de zile de practici de hărţuire sexuală.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO