Business Internaţional

Cel mai influent bancher din SUA isi spala pacatele cu "o pomana" de 500 mil. $

19.11.2009, 00:00 17

Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs sitotodata unul dintre putinii bancheri de top de pe Wall Street careau rezistat crizei financiare, a marturisit ca banca pe care oconduce regreta ca a jucat un rol in timpul boom-ului de pe piatacreditelor, atunci cand imprumuturile erau acordate pe bandarulanta, la preturi modice, catre clienti a caror eligibilitate nuera analizata. In cele din urma acest comportament relaxat albancilor a dus la aparitia crizei financiare care a zdruncinat dintemelii industria bancara din intreaga lume.

"Am luat parte la actiuni ce nu erau corecte, si avem toatemotivele sa regretam", a spus Blankfein. "Ne cerem scuze".

Pentru a-si spala pacatele, banca a promis ca in urmatorii cinciani sa ofere 500 mil. dolari (335 mil. euro) - respectiv 2,3% dinvaloarea bonusurilor si salariilor pe 2009 - pentru a ajuta 10.000de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) sa iasa din recesiune,scrie Financial Times.

Goldman Sachs, banca ce a fost pusa la zid pentru caintentioneaza sa acorde bonusuri record angajatilor, la un an dupace a utilizat banii contribuabililor pentru a face fata crizei, sealatura lui Warren Buffett si intentioneaza sa acorde asistentaIMM-urilor americane.

Aceste intentii caritabile coincid din punct de vedere temporalcu una dintre prioritatile economice de top ale administratieiObama - sa creeze noi locuri de munca in sectorul IMM-urilor.

Actiuni caritabile - solutia pentru spalareaimaginii

Aceasta mutare a bancii pare strategica, in conditiile in careGoldman incearca sa pareze acuzatiile ce vin de la opinia publicasi din mediul politic cu privire la planurile sale de a impartimiliarde de dolari angajatilor, dupa ce si-a revenit extrem derepede din criza mondiala si a raportat profituri record in primelenoua luni ale anului.

Numit de revista Directorship drept directorul executiv alanului, Blankfein a mai spus ca raspunsul bancii la criticile ce iisunt adresate a fost sa incerce sa gaseasca solutii pentruprobelemele industriei si pentru cele ale statului.

Liderii Goldman se intreaba "ce vom face pentru a ne indepliniobligatiile si angajamentele fata de intreaga lume, pentru a fibuni plasatori de capital si pentru a ne asigura ca facem ceea cetrebuie pentru a ajuta statul sa iasa din recesiune, pentru a ajutacompaniile sa creasca si astfel sa fie create noi locuri demunca?", a spus directorul executiv si presedintele bancii.

Goldman Sachs, cea mai profitabila firma de servicii financiaredin istoria Wall Street-ului, incearca acum prin actiunicaritabile, precum consiliere sau asistenta pentru obtinerea defonduri de catre IMM-uri, sa isi schimbe imaginea de companielacoma care si-a asumat riscuri excesive care au "pus umarul" laaparitia crizei financiare. Spre deosebire de competitorii sai,care acordau credite pe piata locala si furnizau linii de creditpentru IMM-uri, mai mult de 90% din veniturile inainte deimpozitare ale Goldman din acest an au provenit din tranzactionareala bursa si din investitii.

O zi de 100 mil. dolari

"IMM-urile joaca un rol vital in procesul de creare de slujbe sireprezinta un motor pentru cresterea economica din Statele Unite",a adaugat Blankfein, 55 de ani. "Suntem incantati sa participamimpreuna cu partenerii nostri la aceasta initiativa de a ajutaproprietarii de IMM-uri, in special pe cei dezavantajati".

Planurile de a investi in educatia de business, in asistentatehnica si in capital de risc au un orizont temporal de cinci ani.Cele 100 mil. dolari (67 mil. euro) care vor fi cheltuite anualpentru aceasta initiativa - care vor fi administrate de un panelco-prezidat de Warren Buffett - reprezinta echivalentul unei zilebune de tranzactionare pentru Goldman. In trimestrul trei, banca aavut 36 de zile in care traderii au obtinut profituri de peste 100de milioane de dolari.

Warren Buffett a spus insa ca implicarea Goldman in acestprogram nu vine ca raspuns la criticile primite. "Aceasta este oinitiativa importanta", a spus el. "Aceasta nu este o minune caresa tina o zi sau un an. Este un program coerent si precaut."

Goldman Sachs nu a fost norocosulnorocosilor

Toate privirile s-au indreptat catre Goldman Sachs in timpulcrizei financiare, in conditiile in care Wall Street-ul erapustiit, iar bancile fie comerciale sau de investitii erauingenunchate una cate una. Goldman Sachs a fost una dintre putinelecare au ramas in picioare.

Succesul bancii, intr-o perioada in care ghinionul se tineaparca scai de competitorii sai, nu poate fi pus doar pe seamanorocului, sunt de parere analistii.

Mai multe investigatii jurnalistice au scos la iveala casecretele succesului Goldman Sachs sunt pariurile impotrivacurentului, creditarea frauduloasa, legaturile cu oficialiiguvernamentali si activitatile prin paradisurile fiscaleoffshore.

Succesul grupului nu a trecut neobservat, iar acuzatiile sicomentariile nu au intarziat sa apara. Una dintre cele mai maribanci din Statele Unite era considerata principalul vinovat pentrucriza din sectorul creditelor.

Rareori pe Wall Street, unde banii circula in "turma", a reusito companie sa parieze intotdeauna favorabil in conditiile in caretoti ceilalti jucatori dadeau gres.

Blankfein a tinut fraiele Goldman si a ghidat banca pentru aobtine in acest an profituri ce au depasit in fiecare trimestru 3mld. dolari (2 mld. euro). Firma a alocat 16,7 mld. dolari (11,2mld. euro) pentru compensatii si bonusuri, suficient pentru a platifiecarui angajat 527.192 de dolari pentru munca prestata de acestiain perioada ianuarie-septembrie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO