Business Internaţional

Cele mai tari proiecte imobiliare din SUA palesc in fata celor din China

12.10.2007, 15:48 22

Actiunile companiei imobiliare Soho din China au inregistrat o crestere de 15% la doar o zi dupa ce au fost listate la Bursa din Hong Kong, scrie International Herald Tribune.
Debutul spectaculos al companiei, a carei valoare se ridica la aproximativ 6 miliarde de dolari (4,3 mld. euro), vine pe fondul cresterii pretului actiunilor companiilor chineze si al investitiilor imobiliare tot mai mari din marile orase chinezesti.
In ciuda incercarilor oficialilor chinezi de a tempera speculatiile pe piata imobiliara din China, pretul locuintelor continua sa creasca, alimentand astfel constructia de alte noi locuinte, si astfel tot mai multe companii imobiliare si de constructii din China opteaza sa se liste la bursa.
In timp ce piata imobiliara din Statele Unite continua sa fie paralizata de criza creditelor ipotecare din sectorul subprime, investitorii din China imping aceasta afacere la niveluri record din punctul de vedere al investitiilor si al preturilor actiunilor.
Din listarea la bursa compania Soho a reusit sa stranga peste 1,7 miliarde de dolari, la fel de mult cat a inregistrat compania Google cand a fost listata in 2004 in Statele Unite.
Membrii fondatori ai Soho, sotii Pan Shiyi si Zhang Xin, au impreuna o avere estimata la aproximativ 4 miliarde de dolari.
O alta companie imobiliara din China, Country Garden, a reusit sa stranga in urma ofertei publice initiale efectuata anul trecut la bursa din Hong Kong peste 1,9 miliarde de dolari.
Cel mai mare actionar al Country Garden este fiica in varsta de 26 de ani a celor doi fondatori ai Soho, Yang Huiyan. Multi sunt acum de parere ca Huiyan este cel mai bogat om din China, valoarea actiunilor pe care le detine in cadrul Country Garden ridicandu-se la peste 16 miliarde de dolari (11,4 mld. euro).
Anul trecut, cea mai bogata persoana din China conform revistei Forbes era Wong Kwong Yu, un antreprenor de retail cu o avere estimata la circa 2,3 miliarde de dolari.
"Afacerile imobiliare sunt cea mai buna investitie pe care o poti face vreodata", a declarat Michael Pettis, profesor de finante din cadrul Universitatii din Beijing. "Din afacerile imobiliare poti obtine profituri imense doar din vanzarea de terenuri achizitionate la preturi de nimic", a incheiat el.
Dezvoltarea companiei Soho, precum si a segmentului imobiliar din China, este emblematica pentru cresterea economica a tarii din ultima perioada, cu atat mai mult cu cat exista numeroase proiecte de urbanizare, milioane de chinezi fiind mutati, cateodata impotriva vointei lor, pentru a putea face loc proiectelor imobiliare si asa-numitelor CBD-uri, central business districts (parcuri de afaceri).
"Schimbarile care au loc acolo sunt de neimaginat", a declarat Thomas Campanella, profesor la catedra de dezvoltare regionala si urbana din cadrul Universitatii din Carolina de Nord. "Cele mai ambitioase proiecte imobiliare din America palesc in comparatie cu ceea ce se intampla astazi in China", a mai adaugat el.
Agentiile imobiliare care au avut norocul de a cumpara teren in apropierea marilor orase din China se vor imbogati. In topul celor mai bogati oameni din China, cei mai bine cotati sunt cei care au afaceri in domeniul imobiliar, precum Xu Rongmao, proprietarul companiei Shimao, a carui avere este estimata la peste 6,7 miliarde de dolari, sau Chen Zhuolin, directorul Agile Properties, cu o avere estimata la aproximativ 4,7 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, exista unele suspiciuni ca piata imobiliara din China va inceta sa mai urce, fiind amenintata de cresterea inflatiei, care ulterior va duce la incetinirea cresterii intregii economii a Chinei, acest lucru fiind estimat ca s-ar putea intampla dupa Olimpiada din 2008 care urmeaza sa aiba loc la Beijing.
Insa in ciuda acestor avertismente, a dobandirilor ilegale de terenuri, precum si a companiilor de constructii chineze corupte, sectorul imobiliar din China continua sa prospere, de acest aspect fiind cel mai interesate bancile de investitii de peste tot din lume.
Goldman Sachs si HSBC s-au numarat printre bancile de investitii care s-au ocupat de listarea actiunilor companiei Soho. Merrill Lynch, UBS si Credit Suisse si-au anuntat si ele intentia de a se numara printre bancile care vor lista la bursa companii imobiliare in China.
Dintre toate acestea, Morgan Stanley a fost cea mai activa banca din acest punct de vedere, reusind sa stranga peste 6 miliarde de dolari in ultimii trei ani, ocupandu-se de listarea a opt companii imobiliare din China, printre care cele mai importante sunt Shimao, Agile si Country Garden. Majoritatea companiilor imobiliare chineze au inregistrat cresteri ale pretului actiunilor imediat dupa ce acestea au fost listate la bursa.
Actiunile Shimao, spre exemplu, au inregistrat o crestere de peste 288% in ultimul an. In ultimii doi ani, valoarea actiunilor Agile a crescut cu aproximativ 400%.
Pentru compania Soho, listarea la bursa a insemnat achitarea datoriilor pe care compania le avea, precum si marirea portofoliului pe care compania il detine in cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO