Business Internaţional

Celebrul economist Nouriel Roubini, prieten pe Facebook cu spionii ruşi din SUA

Economistul american Nouriel Roubini este posibil să fi fost una dintre ţintele spionilor ruşi (FOTO: Reuters)

Economistul american Nouriel Roubini este posibil să fi fost una dintre ţintele spionilor ruşi (FOTO: Reuters)

05.07.2010, 00:00 39

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom pentrucă a previzionat criza financiară globală din ultimii ani, revineîn atenţie printr-un scandal potrivit căruia el ar fi fost unadintre ţintele spionilor ruşi din Statele Unite, scrie FinancialTimes.

Astfel, Anna Chapman, una dintre persoanele suspectate despionaj pentru Rusia, s-ar fi întâlnit cu Roubini la câtevaevenimente şi petreceri din New York, împrietenindu-se totodată pereţeaua de socializare Facebook. Cu toate acestea, Roubini neagă căar fi purtat vreodată vreo discuţie între patru ochi cuChapman.

De asemenea, economistul ar mai fi putut fi luat în vizor de oaltă spioană rusă, cunoscută sub identitatea "Cynthia Murphy", carear fi obţinut o diplomă de studii la Leonard Stern School ofBusiness din cadrul Universităţii din New York, instituţie la careRoubini predă încă din 1997.

Având în vedere că Dr. Doom al crizei a fost economist la CasaAlbă şi are conexiuni cu Fondul Monetar Internaţional şi cu o seriede bănci centrale, nu este exclus ca spionii ruşi să îl fi avut învedere ca ţintă principală pentru eventualele acţiuni despionaj.

Cine este Cyntia Murphy?

  • Cynthia Murphy ar fi utilizat identitatea sub acoperire pentrua intra la Universitatea din Columbia, cu scopul de a găsicolaboratori în rândul colegilor şi profesorilor.
  • Murphy, al cărei nume de cord era N, nu doar a încercat sărecruteze agenţi secreţi, ci şi investiga studenţi care voiau să seangajeze la CIA.
  • Murphy a obţinut o diplomă MBA la Universitatea din Columbia,dar şi o diplomă în finanţe la Leonard Stern School of Business dincadrul Universităţii New York, instituţie la care Roubini predă din1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO