Business Internaţional

CEO-ul Stability AI, Emad Mostaque, avertizează că milioane de programatori şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza inteligenţei artificiale: „Programatorii juniori vor dispărea într-un an sau doi”

CEO-ul Stability AI, Emad Mostaque, avertizează că...

Autor: Valeriu Dănilă

18.07.2023, 11:32 700

Cei mai mulţi programatori din India care fac outsourcing ar putea rămâne fără locuri de muncă într-un an sau doi, este de părere Emad Mostaque, CEO-ul Stability AI, transmite CNBC.

Mostaque a explicat că majoritatea lucrătorilor IT din ţară ar avea locurile de muncă puse în pericol din cauza inteligenţei artificiale care permite dezvoltarea de software cu mai puţini oameni.

„Cred că joburile vor fi afectate în mod diferit. Dacă lucrezi în faţa unui calculator, fără contact uman, vei fi afectat deoarece modelele de inteligenţă artificială sunt ca nişte absolvenţi talentaţi.”

Totodată trebuie avute în vedere şi reglementările diferite din întreaga lume. Ţările cu legile muncii mai puternice, cum ar fi Franţa, vor avea mai puţine şanse de a observa un astfel de impact.

În India, a spus Mostaque, „programatorii juniori vor dispărea într-un an sau doi, în timp ce în Franţa nu vei putea concedia niciodată un IT-ist”.

India găzduieşte peste 5 milioane de programatori de software, care sunt cei mai ameninţaţi de impactul instrumentelor avansate de inteligenţă artificială precum ChatGPT, potrivit unui raport Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO