Business Internaţional

Cheltuielile de Crăciun în 2023: ungurii sfidează inflaţia şi ţin la tradiţie, polonezii vor fi mai modeşti, cehii se zgârcesc, nemţii îşi drămuiesc fiecare bănuţ, în timp ce americanii se pregătesc de cel mai ieftin sezon al cadourilor din ultimii ani

Cheltuielile de Crăciun în 2023: ungurii sfidează...

Autor: Catalina Apostoiu

26.11.2023, 20:57 188

Ungurii plănuiesc să cheltuiască în medie 118.000 de forinţi (313 euro) de Crăciun în acest an, aproape cu 20% mai mult decât anul trecut, relevă un sondaj realizat de Cofidis Hitel Monitor, potrivit Hungary Today.

Bradul de Crăciun nu va fi mai mic, iar ungurii vor găti la fel de mult în pofida dificultăţilor financiare. Potrivit sondajului, 40% dintre respondenţi vor recurge la economii, iar 7% vor finanţa sumele necesare cu un credit.

Mulţi îşi fac cumpărăturile de Crăciun în această perioadă a anului, profitând de Black Friday şi de reduceri pentru a cumpăra cel puţin o parte din cadouri.

Costurile Crăciunului cresc, iar mulţi polonezi intervievaţi în cadrul unui sondaj Provident au declarat că doresc să organizeze o vacanţă mo­destă, scrie inwestycje.pl. Aproape jumătate vor cumpăra toate lucrurile necesare pentru Crăciun, dar inten­ţionează să se limiteze la cele mai ieftine produse. Cu toate acestea, unu din cinci respondenţi nu îşi poate permite toate cheltuielile de bază, tradiţionale, legate de sărbători.

Cele mai recente cercetări arată că polonezii vor cheltui mai mulţi bani pe cadouri şi plănuiesc să cheltuiască mai puţin pe mâncare.

Cehii vor economisi de Crăciun din cauza inflaţiei, jumătate dintre a­ceştia urmând să cheltuiască o sumă mai mică pe cadouri, conform kurzy.cz. Anul acesta, majoritatea cehilor vor cumpăra cadouri de Crăciun din magazinele electronice.

Reducerile şi promoţiile joacă un rol important în cumpărăturile de Crăciun, iar tot mai mulţi oameni vor merge şi la cumpă­rături în străină­tate. Jumătate din cei intervievaţi în cadrul sondajului STEM/MARK declară că vor econo­misi la cadouri anul acesta din cauza inflaţiei.

Iar cel mai adesea, oamenii cumpără cadouri în noiembrie şi începutul lunii decembrie.

Nemţii plănuiesc să cheltuiască 250 de euro pe cap de locuitor pe cadouri de Crăciun, cu doi euro mai puţin decât anul trecut, revelă un sondaj E&Y citat de The Star. Aceasta este cea mai mică sumă din 2014.

„Din ce în ce mai mulţi consumatori germani sunt nevoiţi să numere fiecare bănuţ de două ori“, arată Michael Renz, specialist E&Y.

Cât priveşte consumatorii americani, aceştia se îndreaptă către cel mai ieftin sezon de cadouri din ani întregi în 2023, relatează Reuters.

Jucăriile, jocurile şi echipamentele pentru hobbiuri sunt pe cale să fie mai ieftine în acest sezon pentru prima dată din 2020, în timp ce preţurile articolelor sportive au scăzut pentru prima dată din 2018, relevă date ale biroului de statistică.

„Se văd clar semne că consumatorul începe să se retragă, iar companiile ştiu acest lucru. Drept urmare, acestea vin cu disconturi destul de agresive“, arată Jeffrey Roach, economist-şef la LPL Financial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO