Business Internaţional

China ar putea folosi aurul să-şi internaţionalizeze yuanul

China ar putea folosi aurul să-şi internaţionalizeze...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.02.2014, 20:43 616

China îşi întăreşte rezervele de aur din cauza îngrijorărilor privind datoriile mari şi moneda naţională supraevaluată, iar autorităţile de la Beijing intenţionează, probabil, să folosească metalul preţios pentru a internaţionaliza yuanul, potrivit companiei londoneze de consultanţă Lombard Street Research.

Beijing promovează ideea că nu consideră aurul un activ util pentru diversificarea rezer­velor valutare ale ţării, estimate la 3.800 miliarde de dolari, scrie CNBC. Cele mai recente date oficiale plasează rezervele de aur ale statului chinez la 1.054 tone, ceea ce ar valora 45 de miliarde de dolari. Însă aceste date sunt din 2009, iar Lombard atrage atenţia că această cantitate nu mai este de actualitate deoarece de atunci China a importat şi produs 4.500 de tone de aur.

„Aceste intrări masive de aur fac plauzibilă ideea că autorităţile chineze merg în direcţia de a folosi aurul pentru a internaţionaliza yuanul şi a scăpa de ceea ce este văzut ca un dolar tiranic“, a explicat Freya Beamish, economist la firma londoneză.

Cele mai recente date oficiale arată că anul trecut statul chinez a importat şi produs aur mai mult decât au cumpărat consumatorii, ceea ce a alimentat speculaţii că autorităţile au profitat de căderea cotaţiei pentru a-şi consolida rezervele de metal preţios. Preţul aurului s-a prăbuşit cu 28% anul trecut. În ianuarie, importurile Chinei au fost cu 10% mai mari comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce exporturile au crescut cu 10,6%. Yuanul s-a apreciat constant de când a fost dezan­corat de dolar în 2005 şi s-a întărit cu 25% de atunci.

În ultimii ani, moneda chinezească a câştigat teren ca valută interna­ţională pe măsură de Beijingul şi-a relaxat controlul asupra cursului valutar şi a deschis pieţele financiare investitorilor străini. Potrivit lui Lombard, importurile de aur din Hong Kong au început să crească accentuat în 2011, când yuanul a intrat pe teritoriul supraevaluării.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO