Business Internaţional

China ar putea investi 100 de miliarde de euro pentru a ajuta Europa să iasă din criză

China ar putea investi 100 de miliarde de euro pentru a ajuta Europa să iasă din criză

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2012, 00:03 590

China ar putea interveni curând pentru a ajuta Europa să iasă din criza datoriilor suverane cu investiţii de până la 100 de miliarde de euro, scrie Bloomberg.

Fondurile vor fi probabil investite în EFSF, fondul de salvare al zonei euro, a declarat Yuan Gangming, economist la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale.

Economiştii acestei instituţii asigură consiliere politicienilor, dar nu sunt implicaţi direct în decizii. Yuan a precizat că estimările sunt ale lui şi nu reprezintă neapărat planurile guvernului.

"Ajutarea Europei este ca şi cum ai lovi două păsări cu o singură piatră", a spus economistul, adăugând că investiţiile aduc avantaje, dar şi dezavantaje.

China deţine cele mai mari rezerve valutare din lume, de peste 3.000 de miliarde de dolari, şi a trimis semnale puternice că vrea să ajute Europa, cea mai mare piaţă pentru exporturile ţării.

Investiţiile vor duce la stabilizarea pieţei europene, în condiţiile în care agravarea crizei riscă să arunce zona euro într-o recesiune severă.

Yuan a fost citat în martie 2009 de China Daily ca anticipând că Beijingul va suplimenta resursele FMI cu 100 de miliarde de dolari pentru a ajuta instituţia să facă faţă turbulenţelor financiare din acea perioadă. China a semnat ulterior, în acelaşi an, un acord prin care s-a angajat să cumpere obligaţiuni de 50 de miliarde de dolari pe care FMI le emite ţărilor membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO