Business Internaţional

China, cea mai puternică scădere a exporturilor din 2009

China, cea mai puternică scădere a exporturilor din 2009

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2017, 07:45 348

Pentru China 2016 este al doilea an consecutiv de scădere a exporturilor, livrările peste hotare reducându-se pe fondul cererii fragile la nivel mondial şi a temerilor privitoare la izbucnirea unui război comercial cu SUA în acest an, scrie Reuters.

Chiar dacă administraţia Trump nu va lua măsuri concrete imediat în sensul impunerii unor tarife ridicate asupra bunurilor chineze, analiştii spun că spectrul deteriorării relaţiilor comerciale şi politice dintre China şi SUA ar putea eroda încrederea exportatorilor şi investitorilor la nivel mondial.

China a publicat date sumbre la sfârşitul săptămânii trecute, exporturile sale pe 2016 scăzând cu 7,7%, iar importurile cu 5,5%. Exporturile au scăzut pentru al doilea an consecutiv, iar scăderea de anul trecut a fost cea mai pronunţată de la criza financiară din 2009.

Condiţiile pentru îmbunătăţirea comerşului exterior sunt dificile în acest an, mai ales dacă învestirea lui Trump şi alte schimbări politice majore vor limita creşterea exporturilor chineze, anticipează agenţia vamală a Chinei.

Fragilitatea prelungită a exporturilor a forţat guvernul chinez să se bazeze pe cheltuieli mai mari şI creditare bancară masivă pentru a impulsiona economia, riscând astfel să sporească uriaşul volum al datoriilor despre care unii analişti avertizează că se apropie de niveluri periculoase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO