Business Internaţional

China, gata sa isi investeasca miliardele

01.10.2007, 17:05 14

Fondul de investitii chinez China Investment, cu un capital de 200 de miliarde de dolari (141 mld. euro), care apartine statului, a anuntat ca isi va incepe activitatea, guvernul incercand astfel sa sporeasca incasarile valutare ale celei mai mari rezerve de moneda straina din lume, scrie Bloomberg.
Fondul de investitii se va afla sub directa supraveghere a guvernului chinez, iar noul director al acestuia va fi fostul ministru de finante Lou Jiwei. Postul de manager general va fi ocupat de catre fostul vicepresedinte al Consiliului National pentru Securitatea Fondurilor Sociale, Gao Xiging.
China a luat decizia de a infiinta cea mai mare companie de investitii detinuta de catre stat dupa ce excedentul obtinut din activitati comerciale a depasit 1,33 de mii de miliarde de dolari. Aparitia fondului a dus la cresterea numarului de investitii din China in companiile straine, in special cele care desfasoara activitati in domeniul energetic si siderurgic.
Prima investitie a fondului a fost in valoare de peste 3 miliarde de dolari, achizitionand actiuni in cadrul Blackstone Goup, dupa ce compania a inregistrat o scadere de 19%.
Oficialii guvernamentali nu au declarat daca ar exista sau nu o strategie de investitii pentru fondul creat, acesta ocupandu-se in principal cu emisiunea de obligatiuni, cu scopul de a finanta crearea unor rezerve de moneda straina pentru banca centrala. Pana in prezent fondul a emis obligatiuni in valoare totala de peste 700 de miliarde de yuani (65 de miliarde euro) pentru o perioada de maximum 15 ani.
Fred Hu, director al Goldman Sachs Group din Hong Kong, este de parere ca compania chineza ar trebui sa detina un portofoliu la nivel global, care sa curpinda atat actiuni, cat si titluri de stat, precum si actiuni speciale in cadrul altor fonduri de investitii sau fonduri imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO