Business Internaţional

Chinezii au detronat Citigroup din fruntea celor mai importante institutii financiare mondiale

Chinezii au detronat Citigroup din fruntea celor mai importante institutii financiare mondiale

Vikram Pandit, noul director executiv al Citigroup, se confrunta cu o situatie delicata, in conditiile in care banca pe care o conduce are pierderi de miliarde de dolari iar actiunile scad rapid

08.02.2008, 20:42 23

Prima pozitie in clasamentul celor mai mari institutii financiare din lume dupa capitalizare este detinut acum de Industrial & Comercial Bank of China (ICBC), in top cinci aflandu-se inca doua banci din tara asiatica, si anume China Construction Bank si Bank of China. Situatia actuala se datoreaza, in mare parte, investitorilor care au ales sa parieze puternic pe bancile din tarile cu economii emergente in locul marilor institutii financiare americane, care au dominat piata in cea mai mare parte a secolului trecut, scrie Bloomberg.
In 2003, nu mai putin de 13 banci americane se aflau in clasamentul primelor 20 de institutii financiare din lume, dintre care nici una asiatica. Acum - dupa ce criza subprime a redus valoarea de piata a primelor trei banci din Statele Unite cu 100 mld. dolari - doar sase banci americane se mai afla in top 20, unde au intrat si patru dintre rivalele sale asiatice.
Cu doar un an in urma, Citigroup ocupa primul loc in clasamentul celor mai importante institutii financiare din lume, in timp ce ICBC era o banca aflata in primele sale luni de la listarea pe bursa. Acum ICBC ocupa prima pozitie, in timp ce Citigroup a coborat pana pe locul sapte, pe fondul cresterii temerilor conform carora institutia veche de 196 de ani nu se poate mentine la acelasi nivel cu o banca situata in tara cu cel mai rapid ritm de crestere economica si ai carei clienti depasesc numarul locuitorilor din Franta, Spania si Marea Britanie la un loc.
"Situatia s-a schimbat radical", spune Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research Associates din Washington. "Din moment ce temerile de pe piata nu au putut fi stopate, in august am asistat la o schimbare aproape peste noapte a centrului de greutate al lumii financiare", a adaugat el.
Citigroup, banca elvetiana UBS si Royal Bank of Scotland - nume aflate pe primele pozitii in clasamentele din ultimii ani -, se afla acum printre codasii topului.
Fruntasii repozitionarilor de pe piata financiara internationala sunt, in afara de ICBC, Bank of America si HSBC - doua dintre bancile criticate de investitori pentru modelele lor de business, care nu puneau accentul pe tranzactiile cu instrumente financiare, operatiuni care au crescut semnificativ profiturile principalilor lor competitori pana in prima parte a lui 2007.
Investitorii s-au reorientat spre bancile chineze, in incercarea de a intra pe o piata cu un ritm de crestere de 11,4% in 2007. ICBC, China Construction Bank si Bank of China, primele trei banci ale tarii, au o valoare de piata de 608 mld. dolari (414 mld. euro), comparativ cu 496 mld. dolari (227 mld. euro), cat valoreaza Bank of America, JP Morgan si Citigroup. ICBC are o valoare de piata de 277 mld. dolari (188 mld. euro), cu 82 mld. dolari peste cel mai apropiat competitor al sau - Bank of America.
In acelasi timp, cele mai mari institutii financiare vestice au pierdut peste 145 mld. dolari ca urmare a investitiilor din sectorul american al creditelor subprime, cea mai importanta criza din ultimul sfert de secol a pietei imobiliare americane starnind temeri privind o eventuala recesiune a celei mai mari economii din lume. Caderea bancilor americane a fost impulsionata si de declinul accentuat al dolarului in cinci din ultimii sase ani.
Actiunile Citigroup, cea mai mare banca a lumii in perioada de dupa fuziunea dintre Citicorp si Travelers Group in 1998, au coborat, anul trecut, cu 47% pe Bursa din New York. Mai mult, in trimestrul patru, fostul director executiv al companiei Charles Prince a fost demis din functie, dupa ce pierderile legate de pariurile de pe piata subprime au ajuns la un nivel record de 18 mld. dolari.
Bank of America si-a pastrat, pentru al treilea an consecutiv, pozitia a doua in topul institutiilor financiare mondiale, in timp ce HSBC s-a situat pe locul trei, devansand China Construction Bank. Wells Fargo, cea mai mare banca de pe Coasta de Vest a SUA, a urcat de pe locul 11 pe 8. Toate cele trei companii si-au bazat activitatile pe segmentul de retail, adica depozite, credite si comisioane, acestea reprezentand aproape doua treimi din profiturile companiilor.
UBS, cea mai mare banca europeana dupa valoarea activelor detinute, a coborat pana pe pozitia a 16-a, dupa ce a suferit cele mai semnificative pierderi din sectorul bancar, in trimestrul patru. Morgan Stanley si Barclays au iesit din top 20, in timp ce Fannie Mae si Freddie Mac s-au scufundat si mai mult. Goldman Sachs este institutia financiara care detine cel mai bun rating si detine pozitia a 15-a in topul companiilor financiare.
Cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, au urcat pe locurile doisprezece si respectiv treisprezece, dupa ce valoarea de piata a celor doua banci a crescut semnificativ ca urmare a achizitiilor efectuate atat pe piata italiana, cat si pe cea est-europeana. Cele doua companii nici macar nu se aflau in top 20 in urma cu trei ani.
Deutsche Bank nu ocupa decat locul 27 in topul marilor institutii financiare mondiale, cu toate ca a ocupat prima pozitie in cadrul celei de-a treia economii din lume. Deutsche Bank este chiar mai mica decat Bank of Communications, cea de-a patra mare banca a Chinei. Banca olandeza ABN Amro, care a urcat pe pozitia a unsprezecea, isi va pierde locul, dupa ce a fost achizitionata de un consortiu condus de Royal Bank of Scotland, pentru 72 mld. euro.
Declinul preturilor actiunilor, pierderile inregistrate pe segmentul subprime si cresterea costurilor de creditare au fortat marile companii financiare, inclusiv Citigroup si UBS, sa apeleze la investitorii din Asia si Orientul Mijlociu, in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate.
Investitorii au fost atrasi de asemenea de bancile europene care si-au bazat cresterea pe operatiunile din interiorul economiilor emergente. HSBC a obtinut 50% din profitul operational aferent primului semestru al anului trecut de pe pietele emergente, in timp ce Banco Santander (Spania) - aflata pe pozitia a noua - a obtinut o treime din profitul pentru perioada ianuarie-septembrie din operatiunile din zona Americii Latine. Mai mult, banca spaniola a achizitionat anul trecut, pentru 20 mld. euro, filiala braziliana a ABN Amro.
"Banci precum HSBC si Santander, care au avut o expunere semnificativa pe pietele emergente, au atras mai multi investitori, avand in vedere ritmurile de crestere inregistrate pe aceste piete chiar si in conditiile unei incetiniri a economiei americane", spune Ronny Rehn, analist la Morgan Stanley.
Bancile chineze au strans peste 73 mld. dolari din vanzarea de actiuni in perioada de dupa iunie 2005, in timp ce actiunile ICBC aproape ca s-au dublat, pe bursa din Beijing, din momentul ofertei publice initiale lansate in octombrie 2006. In acest moment banca are peste 180 de milioane de clienti. "Intotdeauna am spus in gluma ca nu suntem noi cei aflati intr-o situatie buna, ci rivalii nostrii externi sunt cei aflati in dificultate", a declarat presedintele ICBC, Jiang Jianqing. "Tinta noastra nu este sa fim cea mai mare banca din lume, ci sa fim cea mai profitabila", a adaugat el.
Este de asteptat ca ICBC sa raporteze un profit net de 10 mld. dolari in 2007, urmand profitului de 15 mld. dolari al Bank of America, dar depasind castigurile de "numai" 3,6 mld. dolari estimate pentru Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO