Business Internaţional

Chinezii de la CEFC, care vor deţine Rompetrol, au mari probleme: Una dintre divizii a intrat în incapacitate de plată, pentru că nu a putut să răscumpere o emisiune de obligaţiuni

Chinezii de la CEFC, care vor deţine Rompetrol, au mari...

Autor: Alex Ciutacu

22.05.2018, 16:10 444

O subsidiară a controversatului grup CEFC Energy Group a intrat astăzi în incapacitate de plată pentru că nu poate răscumpăra o emisiune de obligaţiuni ajunsă la maturitate, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul unei entităţi. 

În urmă cu câteva luni, CEFC Energy a renunţat la achiziţionarea unei participaţii masive în cadrul companiei petroliere de stat din Rusia, potrivit Financial Times.
 
CEFC Shanghai International Group a transmis că nu poate plăti o emisiune de obligaţiuni de 327 milioane de dolari pentru următoarele şase luni, chiar dacă emisiunea a ajuns la maturitate luni.

Incapacitatea de plată vine după ce fondatorul şi preşedintele grupului CEFC Energy, Ye Jianming, a fost reţinut de autorităţi în luna februarie.

După arestare, la începutul anului, chinezii au renunţat la tranzacţia prin care urmau să achiziţioneze o participaţie de 14% în gigantul rusesc Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Kremlinului.

La începutul lunii mai, fondul suveran al Qatar-ului a ajuns la înţelegere cu ruşii pentru a achiziţiona acea participaţie de 14%, generând cea mai neaşteptată întorsătură într-un mix care implica politici internaţionale complexe, sume massive de bani şi unii dintre cei mai puternici petrolişti din lume.

CEFC Shanghai International a avertizat săptămâna trecută că există posibilitatea să nu poată plăti emisiunea de obligaţiuni, argumentând că operaţiunile companiei sunt puse sub presiune. În timp ce incapacitatea de plată este doar la nivelul subsidiarei, aceasta a ridicat întrebări cu privire la capabilitatea de a putea accesa fonduri în cadrul grupului.

CEFC, un grup extrem de secret, s-a aliat cu kazahii de la KazMunayGas. Pentur că KazMunayGas este principalul acţionar al grupului Rompetrol, chinezii deţin indirect o parte din business. Tranzacţiile nu sunt finalizate, depinzând de foarte multe aprobări care nu s-au dat încă. 
 
În România, intrarea CEFC în grupul Rompetrol a fost aprobată de CSAT - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, aflat sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. 
 
În Rompetrol Rafinare (Petromidia) Statul român mai deţine 44% din acţiuni. 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO