Business Internaţional

Chinezii vor actiuni la banca Bear Stearns

17.10.2007, 20:08 13

Citic Group China, principalul vehicul de investitii a statului chinez, a anuntat ca este interesata de achizitionarea unei participatii semnificative in cadrul bancii Bear Stearns, cea mai afectata institutie financiara americana de criza creditelor ipotecare din sectorul subprime din SUA, scrie Bloomberg.
Actualul presedinte al Citic Group, Chang Zhenming, a devenit interesat de achizitia unei participatii in cadrul Bear Stearns chiar din momentul in care a preluat conducerea bancii chineze in iulie 2006, iar prin aceasta investitie guvernul vrea sa scoata in evidenta ambitiile institutiilor financiare chineze pe pietele internationale.
Anul acesta, valoarea de piata a Bear Stearns a scazut cu 25% din cauza dificultatilor intampinate pe perioada crizei creditelor ipotecare, astfel banca ajungand sa valoreze chiar mai putin de jumatate din cat valoreaza filiala de brokeraj a Citic Group din Statele Unite, Citic Securities.
Actiunile Bear Stearns au inregistrat o scadere de aproximativ 2,5% in timpul ultimei sedinte bursiere, atingand nivelul de 120,69 dolari/actiune. Anul acesta, actiunile bancii americane au scazut cu peste 25%, comparativ cu actiunile bancii de investitii Goldman Sachs care au inregistrat o crestere de peste 15%, fiind cea mai profitabila firma de profil din Statele Unite la ora actuala.
Cu toate acestea, Citic Group, care a reusit sa stranga aproximativ 1 mld. dolari in mai din cea mai mare vanzare de obligatiuni denominate in dolari, s-ar putea sa nu fie singura interesata de achizitionarea unei participatii la Bear Stearns.
Printre alti posibili cumparatori ai Bear Stearns se numara miliardarul Warren Buffett, Bank of America, Wachovia sau China Construction Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO