Business Internaţional

Chinurile Chinei ar putea fi doar începutul. Recesiunea începe să se propage în SUA: a lovit industria, transporturile şi vânzările companiilor

JP Morgan, una dintre cele mai puternice bănci din lume, cere Rezervei Federale americane conduse de Janet Yellen să majoreze dobânzile pentru a evita greşeala Japoniei, care „timp de 20 de ani a stat cu dăbânzile la 0 fără să arate cel mai mic semn de creştere a cererii”. Pentru analiştii JP Morgan, dobânzile reduse acţionează mai degrabă ca „sedative“ decât ca „stimulent“ pentru economia americană. Yellen este în favoarea majorării dobânzilor începând cu acest an.

JP Morgan, una dintre cele mai puternice bănci din lume, cere Rezervei Federale americane conduse de Janet Yellen să majoreze dobânzile pentru a evita greşeala Japoniei, care „timp de 20 de ani a stat cu dăbânzile la 0 fără să arate cel mai mic semn de creştere a cererii”. Pentru analiştii JP Morgan, dobânzile reduse acţionează mai degrabă ca „sedative“ decât ca „stimulent“ pentru economia americană. Yellen este în favoarea majorării dobânzilor începând cu acest an.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2015, 00:07 4767
Condiţiile unui declin eco­nomic sunt aici. China, a do­ua economie ca mărime a lumii, încetineşte şi desta­bilizează economii mai mici. Creştere slabă înseamnă monede mai slabe în raport cu dolarul şi exporturi americane mai scumpe şi mai puţin competitive, după cum scrie The Washington Post. Ritmul creşterii numărului de locuri de muncă a încetinit substanţial în raport cu anul trecut. Com­pa­niile americane au început să raporteze primele scăderi ale profiturilor şi vânzărilor de dup­­ă Marea Recesiune globală. Împru­mu­turile luate de companii au ajuns la ni­ve­luri record, iar cu aceşti bani sunt finanţate dividendele şi răscumpărările de acţiuni în timp ce-şi reduc cheltuielile prin scăderea numărului de locuri de muncă, notează The Wall Street Journal. Twitter, Biogen, Wal-Mart Stores şi Monsanto au anunţat, toate, reduceri de personal în ultimele luni. În aceste condiţii, un grup tot mai mare de economişti de top şi analişti avertizează că economia americană, şi nu doar ea, ar putea reintra în recesiune în următorii doi ani.
 

„Nu-mi pasă ce zic ceilalţi“

Probabilitatea ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în următoarele 12 luni este mai mare ca oricând în ultimii doi ani, potrivit unui sondaj realizat în rândul analiştilor de CNBC. Dacă luna trecută cei chestio­naţi vedeau o probabilitate de 19% ca SUA să reintre în recesiune, acum procentul a crescut la 22%.

„Mediul industrial este în recesiune. Nu–mi pasă ce zic ceilalţi“, spune Daniel Florness, directorul financiar al Fastenal, furnizor pentru companiile din industrie. O treime din clienţii Fastenal, care produce de la piuliţe la echipamente de securitate, şi-au redus cheltuielile cu peste 10%, iar o cincime şi le-au micşorat cu mai mult de 25%, a explicat Florness.

De la transportatori feroviari la producători de energie, companiile americane avertizează că se confruntă cu încetinirea prelungită sau chiar cu scăderea producţiei, a vânzărilor şi a angajărilor şi că situaţia va persista şi anul viitor.

Caterpillar, producător de utilaje grele şi companie-barometru pentru starea de sănătate a economiei, a dăzamăgit săptă­mâ­na trecută prin reducerea estimărilor de pro­fit din cauza cererii mai slabe. 3M, care fabri­că de la bureţi de bucătărie la adezivi pentru industria auto, a anunţat că va concedia 1.500 de angajaţi, sau 1,7% din total, din cauza scăderii vânzărilor. Producătorul de bunuri de larg consum Kimberly-Clark estimează că volatilitatea valutară i-a redus veniturile cu 25%. Johnson & Johnson a anunţat că evoluţia dolarului a avut anul acesta un impact negativ de şapte puncte procentuale asupra creşterii vânzărilor.

În afară de forţe externe, companiile indus­triale americane se confruntă şi cu pre­si­uni din interior. Ieftinirea energiei a am­putat cererea pentru echipamente de foraj şi pen­tru materialele necesare acestei activi­tăţi.

 

Recesiune în transporturi

În industria energetică, analiştii se aşteaptă ca vânzările să fi scăzut cu mai mult de o treime faţă de anul trecut, iar profiturile cu peste 65%. Profiturile producătorilor de materii prime s-au redus, probabil, cu 17%.

Profiturile şi veniturile scad în tandem pentru prima dată în ultimii şase ani, suge­rează rezultatele financiare raportate până acum de companii (o treime din companiile incluse în indicele bursier S&P 500 şi-au anunţat rezultatele). Cifra de afa­ceri se va reduce cu 4%, al treilea trimestru con­secutiv de scădere, estimează analiştii. Ultima dată când vânzările şi profiturile au scăzut în tandem a fost în al treilea trimestru din 2009. 

Companiile de transport de marfă ra­por­tează şi ele rezultate anormal de slabe, în con­diţiile în care de obicei în această pe­rioadă cererea din partea retailerilor creş­te pe măsură ce se apropie sezonul sărbă­to­rilor. Stocurile retailerilor au rămas ridicate. Printre puţinele sectoare unde se între­gis­trează creşteri sunt cel aerospaţial, de cons­trucţii şi cel de tehnologie. Amazon, Mi­cro­soft şi Alphabet au raportat rezultate solide. Însă ultimele luni ale anului ar putea de­ve­ni teren minat pentru economia americană.

Congresul trebuie să ridice pragul datoriei suverane înainte de 3 noiembrie pentru a evita defaultul. Parlamentarii trebuie, de asemenea, să aprobe bugetul pentru guvernul federal, altfel riscă să provoace un blocaj şi o criză de încredere. De asemenea, dacă Fed ia decizia greşită în ceea ce priveşte politica monetară, respectiv creşterea sau scăderea dobânzilor, economia riscă să intre în derapaj.

„Economia nu este o ştiinţă aerospaţială. Chiar şi rachetele aterizează adesea unde nu trebuie sau explodează în aer”, spune Willem Buiter, economist şef al Citigroup.

Îngrijorător pentru analişti este că Fed pare să-şi fi epuizat cea mai mare parte a arsenalului de luptă contra recesiunii. Dobânzile sunt aproape de 0, iar banca a cheltuit din noiembrie 2008 până în octombrie 2014 circa 3.700 miliarde de dolari pe achiziţii de active pentru stimularea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO