Business Internaţional

Cine este Michael Bloomberg, primarul New York-ului care a ales să fie plătit doar cu 1 dolar pe an

Cine este Michael Bloomberg, primarul New York-ului care...

Autor: Alexandra Marcu

19.07.2015, 14:16 4887

Michael Bloomberg, în vârstă de 73 de ani, fostul primar al New York-ului, are o avere impresionantă de 33.7 miliarde de dolari şi este printre cei mai bogaţi oameni din lume, conform Business Insider.

Bloomberg a fost primarul New York-ului timp de 3 mandate consecutive, din ianuarie 2002 până în decembrie 2013.

Michael este cunoscut ca fiind o persoană excentrică şi speră să îşi doneze toată averea până când va muri.

Michael Bloomberg s-a născut pe 14 februarie, de Ziua Îndragostiţilor, în 1942 în Medford, Massachussetts, un orăşel din lângă Boston.

Michael a obţinut o diplomă în inginerie electrică după absolvirea Universităţii “Johns Hopkins” si apoi a terminat un masterat la Harvard.

La scurt timp după terminarea studiilor, Michael a obţinut un job la Banca “Salomon Brothers” din oraşul New York, unde a petrecut multe ore numărând acţiunile şi obligaţiunile din seifurile băncii. A fost numit partener în anul 1972.


În 1978, cariera acestuia a regresat, el fiind pus în fruntea departamentului IT. Bloomberg a lucrat acolo pentru înca 3 ani până când compania a fuzionat cu Phibro, o firmă de tranzacţionare. În urma acestei schimbări, fostul primar al New York-ului a plecat cu un pachet compensator în valoare de 10 milioane de dolari.

După ce a părăsit Salomon Brothers, Michael a decis să îşi deschidă propria afacere, iar numele companiei înfiinţate de acesta era “Innovative Market Solution”.

Compania a urmărit să faciliteze tranzacţiile dintre comercianţi prin intermediul internetului.

La o scurtă perioadă de timp, a înfiinţat primul terminal Bloomberg, cunoscut sub numele de MarketMaster, iar Merrill Lynch a cumpărat 22 dintre ele, investind 30 de milioane de dolari în companie. Terminalul Bloomberg este un sistem informatic, care le permite profesioniştilor din mediul finanţelor să analizeze şi să monitorizeze în timp real datele de pe pieţele financiare.

În anii ’80 compania a fost redenumită Bloomberg LP şi a fost imediat încununată de succes, iar în 1989 deja valora 2 miliarde de dolari. Michael şi-a extins afacerea şi a intrat în alte sectoare media, inclusiv Bloomberg News şi Bloomberg TV.


În anul 2001, miliardarul a decis să intre în lumea politicii şi a candidat din partea republicanilor pentru funcţia de primar al oraşului New York. El a câştigat alegerile şi în ianuarie 2002 a ajutat la refacerea oraşului după atacurile de la 11 septembrie.

Datorită faptului că era deja miliardar, el a ales să fie plătit cu un dolar în fiecare an din cei 12 în care a fost primar. El a donat 650 de milioane de dolari de-a lungul carierei sale.

Când a intrat pentru a treia oară consecutiv în cursa pentru funcţia de primar al New York-ului, Bloomberg a militat pentru a schimba legea care limita oficialii la doar două mandate. Acest proiect a fost unul câştigător, legea fiind abrogată, iar Michael a devenit primar pentru încă 4 ani.

Cei 12 ani în care a fost în fruntea oraşului New York nu au fost suficienţi ca să-l facă pe  Bloomberg să se retragă. Publicaţia Politico a declarat că după doar un an de la ieşirea din funcţie, el şi-a reluat postul de CEO la Bloomberg LP, unde a rămas foarte implicat. 

Bloomberg controlează şi segmente importante din piaţa imobiliară, având un portofoliu impresionant.

În 2013 el deţinea 14 proprietăţi de-a lungul întregului mapamond, având case peste tot, din New York până la Londra sau Insulele Bermude.


Când este acasă în New York, Bloomberg stă la conacul său cu 5 etaje de pe Strada 79. La sfârşitul mandatului său de primar, miliardarul a cheltuit 1,7 milioane de dolari renovându-l.


Michael este cunoscut şi ca fiind un bun filantrop, acesta donând peste 2 miliarde şi jumătate de dolari prin organizaţia sa caritabilă, Bloomberg Philanthropies.

Ultimele sale cadouri includ şi un cec de 100 de milioane de dolari către Universitatea Cornell, banii fiind destinaţi pentru construcţia unei noi şcoli performante de tehnologie în New York.
 

În anul 2013, el a donat 350 de milioane de dolari către Universitatea Johns Hopkins, suma totală investită în această şcoală ridicându-se la 1,1 miliarde de dolari.


De asemenea, el a investit 42 de milioane de dolari prin Bloomberg Philanthropies ca să îmbunătăţească modul de guvernare din interiorul ţării. Programul va ajuta oraşele mijlocii să înveţe să analizeze şi să utilizeze datele în moduri care îi ajută mai bine pe cetăţenii lor.

Bloomberg a investit peste 50 de milioare de dolari într-o campanie care militează pentru un control mai strict asupra armelor în rândul populaţiei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO