Business Internaţional

Citigroup vede economia mondială izbindu-se de recesiune anul viitor

Willem Buiter, economistul şef al Citigroup, fost oficial al Băncii Angliei şi al BERD: „Încetinirea nu se rezumă în niciun caz doar la China. Arsenalul de politică monetară din economiile avansate este, din păcate, aproape epuizat“

Willem Buiter, economistul şef al Citigroup, fost oficial al Băncii Angliei şi al BERD: „Încetinirea nu se rezumă în niciun caz doar la China. Arsenalul de politică monetară din economiile avansate este, din păcate, aproape epuizat“

Autor: Bogdan Cojocaru

14.10.2015, 00:06 1576
Importurile Chinei, uzina lumii şi cel mai mare consumator de materii prime, s-au prăbuşit cu 20% în septembrie. Baltic Dry Index, un important indicator al activităţii internaţionale de comerţ, este la un minim al ultimilor 29 de ani. Banca americană Citigroup vede economia mondială izbindu-se de o nouă recesiune anul viitor, iar analiştii de la Goldman Sachs avertizează că economiile emergente nu trec prin simple turbulenţe de piaţă, ci sunt lovite de al treilea val al crizei financiare.

Economistul-şef al Citigroup, Willem Buiter, care şi-a construit o ca­rieră ca ghimpe în coastele politi­cienilor şi şefilor de bănci centrale (deşi a trecut prin şcoala Băncii Angliei şi a BERD), după cum îl descrie The Wall Street Journal, apreciază că economia mondială se va confrunta anul viitor cu o perioadă de contracţie şi de declin al comerţului în condiţiile în care economiile emer­gente se chinuie să facă faţă înăspririi politicii monetare din lumea dezvoltată.

 

Şomajul va exploda în lumea emergentă

El preconizează că pentru Rusia, Brazilia şi China, unele dintre cele mai mari economii emer­gente din lume, va începe curând o perioadă de declin.

„Însă încetinirea nu se rezumă în niciun caz doar la China. Arsenalul de politică monetară din economiile avansate este, din păcate, aproape epuizat, datoria din sectorul non-financiar este încă mai mare decât era în 2007. Aşa că este ca şi cum am fi pe mare purtaţi de curent fără a avea nimic cu care să controlăm direcţia“, a afirmat Buiter pentru CNBC.

Economistul, care a adus în lumină defectele zonei euro înainte ca acestea să fie făcute evidente de criză, prezice că avansul economiei globale, calculat la cursul de schimb al pieţei, va încetini sub 2%, ceea ce va duce la creşterea şomajului în multe din economiile emergente şi în unele din ţările dezvoltate. Însă ţări precum Marea Britanie şi SUA s-ar putea să nu simtă energia totală a impactului recesiunii globale. Despre pieţele emergente, analiştii de la Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci din lume, spun că acestea nu trec acum prin simple turbulenţe specifice pieţei, ci sunt lovite de al treilea val al crizei financiare.

„Incertitudinile tot mai mari legate de undele de şoc ale problemelor economiilor emergente, preţurile mai mici ale materiilor prime şi posibile dobânzi mai mari în SUA provoacă noi îngrijorări legate de sustenabilitatea creşterii preţurilor activelor, semnalând astfel cel de-al treilea val al crizei financiare globale“, arată economiştii de la Goldman Sachs.

Valul care loveşte lumea emer­gentă, care coincide cu prăbuşirea pre­ţu­rilor materiilor prime, urmează celui care a paralizat economia SUA spulberând piaţa de locuinţe şi undei se şoc care s-a propagat din SUA în zona euro provocând criza datoriilor.

Îngrijorările că Rezerva Federală a SUA va începe să majoreze dobânzile de politică monetară pentru prima dată după nouă ani a provocat ieşiri masive de capital din pieţele emergente. Însă la şedinţa din seprembrie, Fed a surprins pieţele lăsând dobânzile neschimbate, iar mulţi analişti cred acum că banca cen­trală va efectua majorarea anul viitor. Această manevră a ajutat la stabili­zarea pieţelor slăbite şi a mone­delor, însă unii analişti cred că această perioadă de calm nu va dura mult.

Strategii de la Goldman sunt îngri­joraţi că dobânzile mici de peste tot în lume au alimentat o creştere nesănă­toasă a creditării şi la o acumulare de da­torii, mai ales în China, iar în acest me­diu economia nu poate creşte sănătos.

Ei notează că înrăutăţirea perspec­tivelor economiilor emergente şi a esti­mărilor de profit a stârnit teama că lumea va rămâne prinsă într-o „stag­nare seculară“ în care dobânzile nu-şi pot reveni de la nivelurile reduse, iar investiţiile în acţiuni dau randamente mici. Aceste temeri însă sunt depăşite.   

„O mare parte din slăbiciunile de pe pieţele emergente şi din China reflectă mai degrabă rebalansarea creşterii economice decât avarii structurale. Ajustarea va dura, probabil, ceva timp, aşa cum s-a întâmplat după valurile care au lovit SUA şi Europa, dar va reduce în cele din urmă dezechilibrele economice, asigurând o platformă pentru normalizarea activităţii econo­mice, a profiturilor şi dobânzilor“, scriu analiştii Goldman.

Însă în ceea ce priveşte randamentele acţiunilor de pe pieţele emergente, ei nu cred că acestea vor reveni la strălucirea pierdută.

„Trecerea, în ceea ce priveşte performanţa, de la bursele emergente la cele dezvoltate şi de la producători la consumatori va continua“.

Alţi analişti nu sunt însă la fel de convinşi că economiile emergente îşi vor reveni. Strategii de la Deutsche Bank spun că traiectoria ritmului de creştere al economiilor emergente este în coborâre, accentuată de lipsa de reforme structurale din ultimii 10 ani.

„Politica monetară ultraexpansionistă din economiile dezvoltate a determinat mulţi investitori să investească pe pieţele emergente în special pentru că acestea ofereau dobânzi avantajoase. Însă în realitate acest mediu de finanţare favorabil a ajutat economiile emergente să-şi ascundă slăbiciunile economice tot mai mari“, explică analiştii de la Deutsche.

După retragerea investiţiilor, companiile din lumea emergentă riscă să rămână nu doar supraîndatorate, dar şi cu dobânzi împovărătoare într-un mediu cu creştere economică slabă.

„Riscul defaulturilor şi al falimentelor va creşte. Combinaţia de rate de investiţii ridicate, datorii în creştere şi încetinire economică a făcut pieţele emergente mai vulnerabile decât erau înainte“, avertizează ecnomiştii băncii germane.

În China, cea mai mare economie emergentă a lumii, importurile denominate în dolari s-au prăbuşit în septembrie cu 20%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un declin de 14% în august. Exporturile s-au redus cu aproape 4%.

Deoarece în această perioadă preţurile materiilor prime şi-au revenit uşor, scăderea importurilor sugerează slăbiciuni ale pieţei interne a Chinei.

Baltic Dry Index, un barometru al comerţului internaţional şi un indicator al tarifelor pentru transportul mărfurilor pe 20 de rute importante, este la 809 puncte, cel mai redus nivel pentru această perioadă a anului din ultimii 29 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO