Business Internaţional

Citigroup vinde 5% din actiuni pentru a face rost de lichiditati

28.11.2007, 17:51 18

Citigroup a vandut o participatie de 4,9% din propriile actiuni catre fondul de investitii detinut de emiratul arab Abu Dhabi pentru 7,5 miliarde de dolari (5,04 mld. euro).
Citigroup, cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor administrate, a decis vanzarea actiunilor pentru a-si reface rezervele de lichiditate, care au scazut in urma pierderilor suferite pe segmentul creditelor subprime, scrie Bloomberg.
Citigroup va vinde instrumente financiare convertibile in actiuni cu un randament anual de 11%, din moment ce compania cauta sa-si intareasca rezervele de lichiditate in urma estimarilor conform carora profitul net pentru cel de-al treilea trimestru va cobori cu 5 mld. $ (3,36 mld. euro), pana la 7 mld. $ (4,70 mld. euro). Pierderile suferite pe segmentul creditelor ipotecare riscante si deprecierea de 45% a actiunilor au dus la indepartarea, luna aceasta, a lui Charles Prince din functia de director executiv.
"Aceasta tranzactie va reprezenta un sprijin important pentru capitalul si competitivitatea Citigroup", a declarat senatorul democrat de New York Charles Schumer. Abu Dhabi, cel mai mare stat al Emiratelor Arabe Unite, va deveni astfel cel mai mare actionar al Citigroup, depasind Capital Group si pe printul saudit Alwaleed bin Talal.
Cu putin timp in urma, presedintele Citigroup Robert Rubin si directorul financiar Gary Crittenden declarau ca se asteapta la o readucere a capitalului la nivelul atins la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, fara a fi necesara reducerea dividendelor de 2,7 mld. $ (1,81 mld. euro) acordate trimestrial.
Instrumentele financiare achizitionate de emiratul arab vor putea fi convertite in 235,6 milioane de actiuni incepand cu 2010. Conversia instrumentelor financiare in actiuni ale Citi va putea fi efectuata la un pret cuprins intre 31,83 si 37,24 dolari pe actiune intre martie 2010 si septembrie 2011. Actiunile Citigroup au fost cotate luni, pe Bursa din New York, la 30,70 dolari (20,75 euro), cel mai coborat nivel din ultimii cinci ani.
"Structura acestei tranzactii arata ca Abu Dhabi este orientat spre crestere, din moment ce si-a stabilit asemenea praguri", a declarat George Nikas de la Deutsche Bank.
Abu Dhabi nu va avea "niciun rol in managementul companiei, aceasta incluzand si prevederea conform careia nu va avea dreptul de a desemna vreun membru al boardului de conducere", au declarat oficialii Citigroup.
"Aceasta investitie reflecta increderea noastra in potentialul Citi de a nu-si dezamagi investitorii", a declarat directorul Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), seicul Ahmed bin Zayed al-Nahyan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO