Business Internaţional

CNBC: Aveţi bani în conturile băncilor greceşti? Nu-i scoateţi!

CNBC: Aveţi bani în conturile băncilor greceşti? Nu-i scoateţi!

Foto: Shutterstock

Autor: Octavian Calei, Bogdan Cojocaru

18.06.2012, 19:08 8753

Iată de ce nu e bine să scoţi cash din băncile Greciei.

Existenţa în sine a depozitelor din instituţiile financiare elene este un mister pentru mulţi străini. De ce şi-ar păstra cineva bani în conturile băncilor greceşti? În ciuda zvonurilor care circulă în jurul acestei probleme, este limpede faptul că băncile elene nu au fost încă asaltate pentru retrageri, scrie CNBC.

Chiar dacă străinii şi cei mai înstăriţi greci şi-au retras depozitele, sistemul încă mai are miliarde de euro în depozite. Fiindcă aceste conturi prezintă riscul de a fi transformate în drahme şi astfel devalorizate, atunci o persoană raţională de ce nu şi-ar retrage sumele în euro?

Există câteva variabile de luat în calcul în această problemă. În primul rând, peste 17% din angajaţii Greciei sunt funcţionari publici. Conform surselor apropiate situaţiei, aproape toate salariile angajaţilor din sistemul public sunt încasate prin bănci. În plus, pensionarii şi persoanele ce beneficiază de asistenţă socială primesc bani tot prin conturile băncilor elene. În acest caz, vor exista la un moment dat cantităţi semnificative de lichidităţi în conturile băncilor greceşti. Chiar dacă o parte din aceste sume sunt retrase şi scoase din ţară, o fotografie a sismului bancar va surprinde aceste lichidităţi în conturi, părând a fi nişte rezerve stabile.

Un alt motiv pentru care unii greci nu-şi retrag economiile este acela că ei plănuiesc să beneficieze de pe urma unei deprecieri. Un cetăţean elen care are o datorie mare în euro către o instituţie financiară străină sau dintr-o afacere ar profita de pe urma deprecierii datoriei. În orice caz, oficialităţile greceşti vor redenomina datoria în noua drahmă depreciată. Creditorii străini vor insista pentru plata datoriei în euro. O astfel de constrângere ar putea fi însă posibilă numai în privinţa activelor deţinute în afara Greciei. Aceasta înseamnă că un debitor elen nu va avea nimic de câştigat dacă el îşi mută depozitele în afara Greciei.

Acest scenariu le-ar surâde numai unor anumiţi debitori greci. Pentru cei care au datorii comerciale, ar fi dezavantajos. Pentru afacerile acelor greci care au nevoie de un credit comercial, va fi necesar ca aceştia să aibă conturi bancare în afara Greciei pentru a se asigura onorarea plăţilor în Europa. Partenerii de afaceri, cărora li se datorează bani, nu le va surâde ideea de a încheia tranzacţii cu cineva care nu le va onora la un moment dat, din cauza controalelor la circulaţia fondurilor peste graniţe, sau din cauză că partenerul devine insolvent datorită deprecierii activelor financiare.

Însă persoanele fizice sau juridice care au datorii mari faţă de instituţii financiare din străinătate şi care nu au de gând să apeleze la credite externe pe viitor (de exemplu proprietarii de case cu rate la bănci străine), ar beneficia de pe urma redenominării şi deprecierii. Dar ei trebuie să-şi păstreze depozitele în Grecia pentru a evita executarea silită în cazul neplăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO