Business Internaţional

Comertul mondial mai face doi pasi spre liberul schimb

10.02.2004, 00:00 17



La sfarsitul saptamanii trecute au fost semnate doua acorduri de liber schimb, unul vizand doua state industralizate, iar celalalt cuprinzand un grup de state in curs de dezvoltare.



SUA si Australia au anuntat astfel ca au incheiat un acord de liber schimb, unul dintre cele mai importante dintr-o serie de intelegeri bilaterale similare ale Statelor Unite avand ca scop eliminarea obstacolelor aflate in calea comertului international.



Prin acest acord au fost eliminate taxele vamale la aproape toate produsele care fac obiectul comertului dintre cele doua state. Cu toate acestea, industriile americane ale zaharului, carnii de vita si a produselor lactate vor fi puternic protejate impotriva importurilor din Australia. Acesta este un semn ca agricultorii americani exercita o influenta enorma asupra politicii comerciale a SUA, mai ales ca 2004 este un an electoral, si subliniaza inca o data cat de dificila ar fi incheierea unor acorduri multilaterale cu state in curs de dezvoltare, care vor sa-si vanda mai multe produse in strainatate.



Reprezentantul SUA, Robert Zoellick, a declarat pentru The Washington Post ca pactul "va consolida legaturile dintre cele doua tari si va oferi noi posibilitati pentru companii, angajati, consumatori si agricultori".



Tot duminica, sase state asiatice, in frunte cu India si Thailanda, au convenit sa creeze o zona de liber schimb cuprinzand aproape doua miliarde de consumatori.



Ministrii din India, Myanmar, Sri Lanka si Thailanda au semnat un acord menit sa stimuleze investitiile si sa diminueze costurile in zona pana in 2017.



Bhutan si Nepal, cei mai noi membri ai gruparii economice a statelor din sudul si sud-estul Asiei, au acceptat de asemenea sa se alature zonei de liber schimb.



In schimb, Bangladeshul, care se teme sa tarifele mai scazute i-ar putea afecta sectorul de productie, a indicat ca va semna acordul la o data ulterioara, dupa rezolvarea unor probleme legate de compensatii si aprobarea acordului de catre guvern.



Cei sapte membri ai grupului de cooperare economica regionala, cunoscut drept BIMST-EC, au un Produs Intern Brut cumulat de peste 700 miliarde de dolari.



India, Sri Lanka si Thailanda, calificate drept tari in curs de dezvoltare, prevad eliminarea taxelor vamale in schimburile reciproce de bunuri si servicii pana in iulie 2012, cu cinci ani inainte de Bangladesh, Myanmar, Nepal si Bhutan, grupate sub denumirea de tari mai putin dezvoltate.



Pe langa acordul de liber schimb, ministrii Afacerilor de Externe din cele sapte tari au mai discutat despre modalitatile prin care se pot facilita calatoriile de afaceri in regiune, despre cooperarea in sectorul energetic si in domeniul infrastructurii rutiere, precum si despre impulsionarea traficului aerian pentru promovarea turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO