Business Internaţional

Comisia Europeana vrea sa scoata VW de sub protectie

21.03.2003, 00:00 9

Comisia Europeana va investiga o lege germana care protejeaza cel mai mare producator de masini din Europa, Volkswagen (VW), de preluari ostile sau din partea entitatilor nerezidente. Legea VW, din statul german Saxonia Inferioara, limiteaza dreptul de vot al actionarilor VW la maxim 20%, indiferent de cat de mare este pachetul din actiunile companiei pe care il detin.
"Este doar prima faza", a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei, Reijo Kemppinen. "Cerem informatiile de care avem nevoie si doar semnalam anumite probleme". Ancheta din partea Comisiei Europene va provoca cel mai probabli o disputa directa cu Cancelarul german Gerhard Schroeder, care a promis in timpul campaniei pentru realegerea sa, de anul trecut, ca va proteja aceasta lege.
Legea mai acorda Saxoniei inferioare, stat in care Schroeder a fost prim-ministru si care detine un pachet de actiuni putin sub pragul de 20%, dreptul de a numi membri in comitetul de supraveghere de la Volkswagen.
Comisarul pentru piata interna, Frits Bolkestein, a spus ca aceasta situatie este contrara legilor Uniunii Europene, deoarece limiteaza transferul liber de capital in spatiul UE.
"Noi credem ca legea este corecta si ne mentinem pozitia", a declarat un purtator de cuvant din parte guvernului Saxoniei Inferioare. Statul german are la dispozitie doua luni pentru a raspunde soliciatrilor Comisiei Europene. Cazul ar putea ajunge in fata Curtii Europene de Justitie, daca oficialii Saxoniei Inferioare si autoritatile de la Bruxelles nu ajung la o intelegere.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO