Business Internaţional

Compania spaniolă Telefonica cumpără pentru 7 miliarde de euro o subsidiară a Vivendi din Brazilia

Compania spaniolă Telefonica cumpără pentru 7 miliarde...

Autor: Luiza Chiroiu

21.09.2014, 17:22 87

Vivendi va primi, în urma acestei tranzacţii, 4,66 miliarde de euro cash şi o participaţie de 7,4% din filiala companiei spaniole, Telefonica Brasil.

Pe lângă acestea, Vivendi va obţine şi participaţia de 5,7% în Telecom Italia, deţinută de Telefonica în compania italiană. Cedarea acţiunilor Telecom Italia de către Telefonica reprezintă sfârşitul unui parteneriat între cele două companii care a durat şapte ani.

Telefonica îşi va creşte cota de piaţă până la 30% în Brazilia, în urma cumpărării subsidiarei GVT de la Vivendi, faţă de competitorii America Movil, care are o cotă de piaţă de 32%, şi Oi, cu 27%.

"Noua Telefonica Brasil care rezultă din această tranzacţie ne va plasa pe primul loc în clasamentul furnizorilor de servicii integrate de telecomunicaţii, lideri atât pe piaţa de telefonie mobilă, cât şi pe cea de servicii de Internet", se arată într-un comunicat al Telefonica.

De cealaltă parte, Vivendi încheie, prin această vânzare, o serie de tranzacţii prin care a renunţat la afacerile din telecomunicaţii şi jocuri video, pentru a-şi orienta afacerea către domeniul media.

În luna august, Telecom Italia a făcut o ofertă către Vivendi pentru cumpărarea subsidiarei GVT, în valoare de aproximativ şapte miliarde de euro, potrivit surselor Bloomberg.

După anunţarea încheierii acordului, acţiunile Telefonica au avansat cu 1,7% pe bursa din Madrid, iar titlurile Vivendi au urcat cu 0,7 pe bursa din Paris. De asemenea, acţiunile Telecom Italia au crescut cu 1,2 pe bursa de la Milano.

Vivendi deţine Canal+ Group, liderul pieţei de audiovizual din Franţa, precum şi Universal Music Group, cel mai mare producător şi distribuitor de muzică din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO